Τα μαλλιά μας είναι η δύναμή μας, γι’ αυτό πρέπει να τα φροντίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Οι περισσότεροι από εμάς χάνουμε καθημερινά 50-100 τρίχες από τα μαλλιά μας, στη θέση των οποίων φυτρώνουν νέες. Όταν, όμως, αρχίσουμε να χάνουμε διπλάσιο αριθμό για διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία.Ο κύκλος ζωής μιας τρίχας1η φάση: Η αναγενήςΔιαρκεί 2-6 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η τρίχα αναπτύσσεται.2η φάση: Η καταγενήςΔιαρκεί περίπου 1 µήνα. Τότε η τρίχα εξασθενεί και προετοιµάζεται για την πτώση της.3η φάση: Η τελογενήςΔιαρκεί περίπου 5 μήνες και πρόκειται για το τελευταίο στάδιο ζωής της τρίχας, η οποία πέφτει. Ωστόσο, η ρίζα της εξακολουθεί να υπάρχει, οπότε ύστερα από ένα χρονικό διάστημα ξαναφυτρώνει.Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας;
Αιτίες που αυξάνουν τον ρυθμό της τριχόπτωσης
Αιτία 1η: Φτωχή διατροφήΤα μαλλιά μας μαζί με τα νύχια και το δέρμα είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά στον οργανισμό μας που υφίστανται επιβάρυνση. Οι δίαιτες-εξπρές, ο υποσιτισμός, αλλά και το φαγητό με ελάχιστη ως μηδαμινή διατροφική αξία, όπως το junk food και τα γλυκά, δεν εμπλουτίζουν τον οργανισμό μας με σημαντικές ουσίες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία, την ανάπλαση και την ανάπτυξη των μαλλιών και φυσικά τη λάμψη τους. Αιτία 2η: Χαμηλά επίπεδα σιδήρουΜπορεί να οφείλονται στην κακή διατροφή, αλλά μπορεί να φταίνε και άλλοι λόγοι. Στις γυναίκες παρουσιάζονται συχνότερα λόγω της περιόδου, της εγκυμοσύνης ή λόγω κληρονομικότητας. Πολλές μελέτες δεν δείχνουν σχέση μεταξύ έλλειψης σιδήρου και απώλειας μαλλιών. Ωστόσο, η αναιμία που προκύπτει λόγω έλλειψης σιδήρου ενδέχεται να συνοδεύεται και από έντονη τριχόπτωση. Αιτία 3η: Ορμονική διαταραχήΗ επιλόχειος περίοδος, η περίοδος του θηλασμού, η εμμηνόπαυση, τα αντισυλληπτικά, οι πολυκυστικές ωοθήκες καθώς και η πρόσληψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ορμονική ισορροπία και να προκαλέσουν έντονη τριχόπτωση. Αιτία 4η: ΣτρεςΣύμφωνα με μελέτες, το άγχος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της παροδικής τριχόπτωσης. Όταν βρισκόμαστε υπό την επήρεια του στρες, ο οργανισμός μας εκκρίνει υπερβολική ποσότητα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εξασθενίζει την άμυνα του οργανισμού και επομένως αποδυναμώνει και την τρίχα. Επίσης, επηρεάζεται και η κυκλοφορία του αίματος: Όταν ο οργανισμός μας θεωρεί ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, διοχετεύει περισσότερο αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, και παραμελεί τα υπόλοιπα, όπως το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής. Μία περίπτωση που αποδίδεται σε έντονο ψυχικό στρες είναι η γυροειδής αλωπεκία (το κεφάλι είναι κατά τόπους πλήρως απογυμνωμένο από μαλλιά).Αιτία 5η: Αλωπεκία από τράβηγμα των μαλλιών Αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση επειδή συνηθίζουν να μαζεύουν τα μαλλιά τους σφιχτό κότσο ή αλογοουρά, τραβώντας τα με δύναμη. Αιτία 6η: Παθολογικοί ή κληρονομικοί παράγοντες Όπως για παράδειγμα η ανδρογενετική αλωπεκία, που οδηγεί στη φαλάκρα. Είναι μια συχνή περίπτωση που παρατηρείται κυρίως στους άνδρες και λιγότερο στις γυναίκες οι οποίες έχουν κληρονομικό ιστορικό ανδρογενετικής αλωπεκίας στην οικογένειά τους.
Πώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της τριχόπτωσης;
Αν η τριχόπτωση οφείλεται…1. στην κακή διατροφή, τότε…Αυξάνουμε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6, ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, πρωτεΐνες, αμινοξέα όπως η L-προλίνη και η L-λυσίνη, καθώς και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα βιοτίνη, που βρίσκεται στον θύλακα της τρίχας). Τέτοιες τροφές είναι τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας, η σόγια, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, η μπανάνα, η βρόμη, το συκώτι και τα φιστίκια. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, καθώς και τα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), βελτιώνουν τα επίπεδα του σιδήρου. Αν τα επίπεδα του σιδήρου είναι πολύ χαμηλότερα από το φυσιολογικό, τότε ακολουθούμε μια φαρμακευτική αγωγή σε συνεννόηση με τον γιατρό μας. 2 στο υπερβολικό styling, τότε…Αν μαζεύουμε τα μαλλιά μας αλογοουρά ή κοτσίδα, καλό είναι να μην τα τραβάμε, και κυρίως να μην τα πιάνουμε σφιχτά, γιατί η τρίχα σπάει και ταλαιπωρείται. Επίσης, αποφεύγουμε όσο μπορούμε το σεσουάρ και χρησιμοποιούμε προϊόντα που προστατεύουν από τη θερμότητα.3 σε ορμονικές διαταραχές, τότε…Ο γιατρός θα προβεί σε περαιτέρω εξετάσεις για μια ολοκληρωμένη διάγνωση και πιθανότατα θα συστήσει φαρμακευτική αντιμετώπιση για την εξισορρόπηση του επιπέδου ορμονών στον οργανισμό.4 στο στρες, τότε…Και πάλι η διατροφή σε συνδυασμό με ειδικές συνθέσεις κατά της τριχόπτωσης βοηθά πολύ την κατάσταση. Επιπλέον, η γυμναστική και τα χόμπι μπορούν να συμβάλλουν στην εκτόνωση του άγχους και στη σωματική χαλάρωση.5 σε κληρονομικούς παράγοντες, τότε…Σε αυτήν την περίπτωση, ο θεράπων ιατρός θα συστήσει κάποια θεραπευτική αγωγή με κάποια λοσιόν. Άλλες θεραπείες είναι επεμβατικής φύσεως και τις αναλαμβάνει δερματολόγος. Ωστόσο, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής, η μόνη αποτελεσματική και μόνιμη αποκατάσταση μπορεί να γίνει με μεταμόσχευση μαλλιών.
Καλλυντική φροντίδα
Τις περιόδους που παρατηρούμε αύξηση της τριχόπτωσης λαμβάνουμε τα μέτρα μας και στο κομμάτι της περιποίησης. 1 Επιλέγουμε σαμπουάν και conditioner σχεδιασμένα για την τόνωση και την ενδυνάμωση της τρίχας. Κατά τη διάρκεια του λουσίματος, κάνουμε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα στο τριχωτό του κεφαλιού για 3-5΄, ξεκινώντας από τον αυχένα, ώστε να διεγείρουμε την κυκλοφορία του αίματος και να επιτρέψουμε στα δυναμωτικά συστατικά του σαμπουάν να εισχωρήσουν στον θύλακα της τρίχας. 2 Μία με δύο φορές την εβδομάδα περιποιούμαστε το τριχωτό της κεφαλής με διάφορες ειδικές λοσιόν ή φυσικά έλαια, όπως ελαιόλαδο, δαφνέλαιο, δεντρολίβανο ή φασκόμηλο, που θρέφουν και ενισχύουν τη δομή της τρίχας. Απλώνουμε μερικές σταγόνες στο τριχωτό και κάνουμε για μερικά λεπτά ήπιο κυκλικό μασάζ με τα δάχτυλα. Αφήνουμε το έλαιο να δράσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
Βιταμίνες & συστατικά που βοηθούν την ανάπτυξη της τρίχας
* Βιοτίνη: Ονομάζεται και βιταμίνη Η και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της τρίχας και των νυχιών.* L-κυστίνη: Αποτελεί βασικό στοιχείο της κερατίνης, της κύριας πρωτεΐνης της τρίχας και των νυχιών.* Εκχύλισμα κεχριού: Προέρχεται από ένα από τα παλαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά στον κόσμο και περιέχει αρκετά λιπαρά οξέα.* Βιταμίνη Β5: Είναι σημαντική για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της ποιότητας της φυσιολογικής τρίχας.* Βιταμίνες Α & Ε: Δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, προλαμβάνοντας τη γήρανση της τρίχας. * Φυλλικό οξύ: Συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. lv