«Κανένας χειμώνας δεν κρατάει για πάντα. Καμία άνοιξη δεν χάνει τη σειρά της», έγραφε ο αμερικανός συγγραφέας Hal Borland, και όπως κάθε χρόνο έτσι έγινε και φέτος. Χωρίς να το πολυκαταλάβουμε, πέρασε ο χειμώνας, ήρθε η άνοιξη και σε λίγες μέρες μπαίνει και επίσημα το καλοκαίρι. Το μυαλό μας είναι στις θάλασσες, στα μπάνια, στις διακοπές, στα ξενύχτια, που όλα είναι συνυφασμένα με τους καλοκαιρινούς μήνες. Πότε όμως πέρασε τόσο γρήγορα ο καιρός και έφτασε το καλοκαίρι χωρίς να έχουμε προλάβει να προετοιμαστούμε; Δεν έχουμε ούτε κατά διάνοια κάνει όλα όσα θέλαμε, έπρεπε, είχαμε σκεφτεί ή είχαμε προγραμματίσει. Ποτέ δεν είναι αργά όμως για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Τώρα, λοιπόν, είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσουμε τους στόχους μας και να φτιάξουμε το πλάνο μας έτσι ώστε να τους πετύχουμε μέσα στις λίγες εβδομάδες που μας χωρίζουν από τα πρώτα μπάνια.
«Θέλω να είμαι ήσυχη με τα γυναικολογικά μου»
Ο στόχος: Καμία γυναίκα δεν θέλει να πάει διακοπές και να αντιμετωπίσει γυναικολογικά ζητήματα που πιθανώς θα της δημιουργήσουν ενοχλήσεις, θα της στερήσουν τα μπάνια και θα την οδηγήσουν στο να αναζητήσει εσπευσμένα τον γυναικολόγο της.
Πώς θα τον πετύχετε: Αν έχετε σχεδόν έναν χρόνο ή και περισσότερο από την τελευταία φορά που επισκεφτήκατε τον γυναικολόγο σας ή νιώθετε κάποιες ενοχλήσεις γυναικολογικού τύπου, σκόπιμο είναι να τον βάλετε αμέσως στο πρόγραμμά σας. Θα πρέπει να σας εξετάσει και να κάνετε ένα τεστ Παπανικολάου, καλλιέργεια κολπικού υγρού και υπέρηχο έσω γεννητικών οργάνων. Κατ’ αρχάς, χρειάζεται να είστε βέβαιες ότι δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο (π.χ. μύκητες, τριχομονάδες, παθογόνοι κόκκοι), που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια κολπίτιδα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε αιδοιίτιδα στη συνέχεια. Δυστυχώς, το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης αλλά και της υγρασίας, ευνοείται η ανάπτυξη τέτοιων παθογόνων μικροβίων, τα οποία εισέρχονται από το αιδοίο προς τον κόλπο και διαταράσσουν το pH του κολπικού βλεννογόνου. Γι’ αυτό και είναι καλό να αλλάζετε συχνά εσώρουχα (προτιμάτε τα βαμβακερά), να βγάζετε το βρεγμένο μαγιό, να μην κάθεστε στην άμμο και να φροντίζετε την υγιεινή των γεννητικών οργάνων χρησιμοποιώντας ουδέτερα σαπούνια, ενδεχομένως κάνοντας και εξωτερικές πλύσεις με χαμομήλι. Επιπλέον, είναι σημαντικό να σας διαβεβαιώσει ο γυναικολόγος σας, με τη βοήθεια των εξετάσεων που θα σας κάνει, ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο (π.χ. μία κύστη στις ωοθήκες), που θα μπορούσε να σας δημιουργήσει πρόβλημα (σε σπάνιες περιπτώσεις οι κύστεις μπορεί να συστραφούν ή να σπάσουν).
«Θέλω να απολαύσω τον ήλιο»
Ο στόχος: Γνωρίζετε -όπως όλοι μας- ότι η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί, εκτός από ευεργετική και ευχάριστη (βελτιώνεται η διάθεση και η γονιμότητα, ευνοείται η σύνθεση της βιταμίνης D, πηγαίνουν καλύτερα κάποια δερματικά προβλήματα κ.ά.), να είναι και επιβαρυντική, κυρίως για το δέρμα. Το καλοκαίρι το δέρμα ταλαιπωρείται εκτιθέμενο περισσότερο από κάθε άλλη εποχή στην ηλιακή ακτινοβολία και οι αρνητικές συνέπειες αυτής της έκθεσης είναι συχνά εμφανείς με τη μορφή πανάδων, ηλιακών εγκαυμάτων κ.λπ., με σημαντικότερο πρόβλημα τον καρκίνο του δέρματος, στην εμφάνιση του οποίου έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό, καθώς και το να έχετε υποστεί σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία. Εκτός όμως από τα δερματικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω του ήλιου, υπάρχουν και κάποιες δερματικές ασθένειες (π.χ. η ποικιλόχρους πιτυρίαση, οι μύκητες, η ιδρώα ή δροτσίλα, η λεύκη κ.ά.) που είναι συχνότερες ή επιδεινώνονται το καλοκαίρι.
Πώς θα τον πετύχετε: Καλό είναι να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας, αν πάσχετε από κάποια χρόνια δερματική νόσο (π.χ. λεύκη), για να σας δώσει σχετικές οδηγίες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο ανάμεσα στις 11 π.μ. και τις 4 μ.μ. και να φοράτε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, το οποίο χρειάζεται ανανέωση κάθε 2 ώρες περίπου. Σημαντικό είναι επίσης να κάνετε ντους μετά τη θάλασσα και να αποφεύγετε την άμμο και τις βρόμικες θάλασσες.
«Δεν θέλω να έχω δυσκοιλιότητα στις διακοπές»
Ο στόχος: Όταν αλλάζετε περιβάλλον (π.χ. ταξιδεύετε) ή τρώτε διαφορετικά από το συνηθισμένο (π.χ. επειδή είστε διακοπές), το έντερό σας συνηθίζει να σας εκδικείται; Η δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (που επηρεάζεται από το άγχος και τη διατροφή και εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί πάνω από το 19% των Ελληνίδων και το 8% των Ελλήνων) μπορεί να προκαλέσουν φουσκώματα, ενόχληση, κακή διάθεση και πόνους. Το έντερο όμως εκπαιδεύεται και μπορείτε να καταφέρετε να το κάνετε να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι και να μη σας ενοχλεί πλέον.
Πώς θα τον πετύχετε: Φροντίστε, όπου και αν βρίσκεστε, να τρώτε καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά πρωινού και μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι, φρέσκα φρούτα με τη φλούδα τους, καθώς και αποξηραμένα -που έχουν ήπια καθαρτική δράση- και ωμά λαχανικά. Επιπλέον, μην αμελείτε να πίνετε πολύ νερό, το οποίο βοηθά τις φυτικές ίνες να δράσουν αποτελεσματικά στο έντερο.
«Δεν θέλω να χρειαστώ γιατρό το καλοκαίρι»
Ο στόχος: Θέλετε να περάσετε ένα ανέμελο καλοκαίρι, να διασκεδάσετε, να δείτε τους φίλους σας, να ευχαριστηθείτε την οικογένειά σας, να κάνετε μπάνια, να χορτάσετε τον ήλιο και τη θάλασσα… Το τελευταίο που θα είχατε όρεξη να κάνετε θα ήταν να χρειαστεί να επισκεφτείτε κάποιο γιατρό. Πόσο μάλλον αν χρειαστεί να τον δείτε για κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσε να είχε προληφθεί.
Πώς θα τον πετύχετε: Προσπαθήστε να κλείσετε όσο πιο σύντομα γίνεται ραντεβού με τον οδοντίατρό σας, ώστε να σας διαβεβαιώσει ότι όλα πάνε καλά με την οδοντοστοιχία σας. Ένας ξαφνικός πονόδοντος είναι το τελευταίο που θα θέλατε στις διακοπές σας. Σκόπιμο είναι επίσης -αν αντιμετωπίζετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας και κυρίως αν παίρνετε φάρμακα σε μόνιμη βάση- να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το αν θα πρέπει να πάρετε κάποιες προφυλάξεις τους καλοκαιρινούς μήνες (π.χ. να αποφύγετε τον ήλιο επειδή κάποια φάρμακα προκαλούν φωτοευαισθησία ή να μειώσετε τη δόση του φαρμάκου σας, όπως για παράδειγμα του αντιυπερτασικού σας, καθώς το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης και του ιδρώτα, η πίεση έχει την τάση να μειώνεται).
«Θέλω γραμμωμένο σώμα»
Ο στόχος: Μόλις ζεσταίνει ο καιρός, σκεφτόσαστε πώς θα βγάλετε τα μπράτσα σας έξω από τα μανίκια, τα πόδια έξω από τα καλσόν και πώς θα βάλετε εκείνο το ωραίο μπικίνι που πήρατε πέρσι στις εκπτώσεις;
Πώς θα τον πετύχετε: Αν έχετε ακούσει γυναίκες και άνδρες, νεότερους και μεγαλύτερους, να ορκίζονται ότι το πιλάτες άλλαξε το σώμα τους, πιστέψτε τους! Μάλιστα, οι ειδικοί εξηγούν ότι θα δείτε τη διαφορά σε μόλις 10 μαθήματα. Αν κάνετε πιο εντατικά, 3 φορές την εβδομάδα, θα καταφέρετε σε ενάμιση μήνα περίπου να παρατηρήσουν τη διαφορά και οι άλλοι. Το πιλάτες, άλλωστε, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσετε δύναμη, ευλυγισία και γράμμωση.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο, και τον κ. ΧΑΡΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟ, MMedSci.SRD, κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.ΠΑ.Κ.Α.Ν.), site: www.dimosthenopoulos.gr.