Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται γκραμ αρνητικά βακτήρια όπως το E.coli που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις του αίματος και πνευμονία σε ευαίσθητους ασθενείς εντός του νοσοκομείου.
Ο σκοπός σύνταξης της λίστας είναι να κινητοποιηθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι κυβερνήσεις με γνώμονα την εύρεση νέων αντιβιοτικών για την καταπολέμηση δύσκολα αντιμετωπίσιμων λοιμώξεων.
Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι βρισκόμαστε επικίνδυνα κοντά σε μια νέα εποχή όπου ορισμένες λοιμώξεις δεν θα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα φάρμακα και αντιβιοτικά. Σε αυτή την περίπτωση συνήθεις λοιμώξεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και να καταστούν θανατηφόρες.
Η dr Marie-Paule Kiney αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για τα Συστήματα Υγείας και την Καινοτομία, εξηγεί ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, ωστόσο οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο αποτελεσματικό αντιβιοτικό.
Η λίστα που ετοίμασαν οι ειδικοί βασίστηκε στα τρέχοντα επίπεδα της αντίστασης στα αντιβιοτικά, τα ποσοστά θανάτων παγκοσμίως, στην επικράτηση των λοιμώξεων στις κοινότητες και στο φορτίο που συνιστούν οι ασθένειες στα συστήματα υγείας.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα πλέον επικίνδυνα και πολυανθεκτικά βακτήρια όπως το Acinetobacter baumannii και η Pseudomonas aeruginosa που προκαλούν σοβαρές αναπνευστικές και αιματολογικές λοιμώξεις, καθώς και εντεροβακτήρια (Enterobacteriaceae) στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής: Klebsiella, E.coli, Serratia, Proteus.
Στα πολυανθεκτικά βακτήρια που βρίσκονται ση λίστα ως υψηλής προτεραιότητας όσον αφορά την εξεύρεση αντιβιοτικών που θα τα καταπολεμήσουν οι ειδικοί συμπεριλαμβάνουν τα Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter spp. Salmonellae και Neisseria gonorrhoeae.