Επιστήμονες που ασχολούνται με τον εγκέφαλο στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ βρήκαν ότι όσο περνάνε τα χρόνια γινόμαστε πιο ευσυνείδητοι, λιγότερο γκρινιάρηδες και πιο ευχάριστοι στην παρέα. Αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές και προκύπτουν όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζει ο εγκέφαλός μας.
Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τους εγκεφάλους 500 εθελοντών, ηλικίας ανάμεσα στα 22 και στα 36, χωρίς ιατρικά ή ψυχιατρικά προβλήματα. Μαζί με συναδέλφους τους από την Ιταλία και τις Η.Π.Α. επικεντρώθηκαν στον φλοιό του εγκεφάλου, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις υψηλότερες εγκεφαλικές μας λειτουργίες. Όσο περνάνε τα χρόνια η περιοχή αυτή γίνεται πιο λεπτή, πιο ζαρωμένη και διπλωμένη. Αντίθετα, όταν η περιοχή είναι παχιά και με λιγότερες ζάρες ο άνθρωπος είναι πιο πιθανό να έχει έντονες εναλλαγές στη διάθεσή του.
Οι νευροεπιστήμονες εξηγούν ότι για τη λέπτυνση του φλοιού ευθύνεται η εξέλιξη, που έκανε τον φλοιό λεπτότερο και πιο διπλωμένο όσο περνάνε τα χρόνια ώστε να έχει περισσότερο χώρο. Σε αυτό οφείλεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε χωρίς όμως να γίνει υπερβολικά μεγάλος για το κρανίο μας. Συνειδητοποιούμε έτσι τον ρόλο που παίζει η βιολογία στην προσωπικότητά μας.
Ένας από τους ερευνητές τόνισε ότι χρειάζεται να επαναληφθούν οι εξετάσεις στους εν λόγω εθελοντές μετά από 20 χρόνια για να παρατηρήσουν τις αλλαγές που θα έχει υποστεί ο εγκέφαλός τους.