Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν γίνει πολλάκις αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ειδικών που προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τον εγκέφαλο των δύο φύλων αναζητώντας τα ίχνη τυχόν διαφορών, αλλά δεν περνούν απαρατήρητες και από εμάς τους μη ειδικούς, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μερικές πολύ χαρακτηριστικά «ανδρικές» και «γυναικείες» συμπεριφορές, όπως π.χ. το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες είναι πιο φλύαρες ή ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι στον προσανατολισμό. Ας δούμε, όμως, ποια από όλα αυτά τα γνωρίσματα τελικά επιβεβαιώνουν οι έρευνες.
Τα μυαλά που κουβαλά…
Εν μέσω πλήθους ερευνών με συχνά αντικρουόμενα συμπεράσματα και παρατηρήσεις όσον αφορά τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, φαίνεται ότι στο ζήτημα του προσανατολισμού τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα: οι άνδρες υπερέχουν όσον αφορά την αίσθηση του προσανατολισμού και την ικανότητα πλοήγησης στον χώρο. Μάλιστα, σε έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες μπορούσαν να πλοηγηθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά μέσα σε έναν τρισδιάστατο λαβύρινθο που είχε κατασκευαστεί για τις ανάγκες του πειράματος, συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι πιθανές εξηγήσεις για την υπεροχή των ανδρών είναι αρκετές, μια και οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε μια εξήγηση, οπότε διχάζονται ανάμεσα σε ερμηνείες που σχετίζονται με ανατομικές και νευρολογικές διαφορές ή με μαθημένες συμπεριφορές.
Με άλλο μάτι
Οι άνδρες φαίνεται ότι βλέπουν τα χρώματα με… άλλο μάτι συγκριτικά με τις γυναίκες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, φαίνεται ότι οι άνδρες βλέπουν κάπως πιο κοκκινωπό το πορτοκαλί, πιο κιτρινωπό το πράσινο, ενώ δεν διακρίνουν τις διαφορές στις αποχρώσεις του κίτρινου, του πράσινου και του μπλε. Επίσης, εκτιμάται ότι η δυσχρωματοψία, όπου επηρεάζεται η ικανότητα διάκρισης των χρωμάτων -συνήθως μεταξύ κόκκινου και πράσινου-, είναι συχνότερη στους άνδρες σε ποσοστό 8% συγκριτικά με τις γυναίκες (ποσοστό 0,5%). Επιπλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες υπερέχουν και σε ό,τι αφορά την περιφερική όραση, τον εντοπισμό των λεπτομερειών στον χώρο, αλλά και τη νυχτερινή όραση!
«Κάνει κρύο…»
Το παράπονο αυτό είναι πιο πιθανό να προέλθει από γυναικεία χείλη, μια και όταν η θερμοκρασία του χώρου χαμηλώνει οι γυναίκες τείνουν να κρυώνουν περισσότερο και γρηγορότερα, ενδεχομένως λόγω της διαφορετικής κατανομής του λίπους στο σώμα τους σε σύγκριση με τους άνδρες.
Σου μιλάω, μ’ ακούς;
Μάλλον όχι…, εάν πρόκειται για άνδρες. Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η απώλεια ακοής παρουσιάζεται δύο φορές συχνότερα στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες στην ηλικιακή ομάδα 20-69 ετών, ενδεχομένως λόγω της συχνότερης έκθεσής τους σε θορύβους υψηλής έντασης. Μόνο μετά τα 80 η βαρηκοΐα παρουσιάζεται εξίσου συχνά και στα δύο φύλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Κώφωσης των Η.Π.Α. Επίσης, φαίνεται ότι οι γυναίκες ακούν καλύτερα τους ήχους υψηλής συχνότητας (άνω των 2.000 Hertz), ενώ οι άνδρες ακούν πιο εύκολα τους ήχους χαμηλής συχνότητας.
Απαλό άγγιγμα
Η αίσθηση της αφής είναι πιο οξυμμένη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Neuroscience». Εικάζεται μάλιστα ότι οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο ευαίσθητες στο άγγιγμα σε σύγκριση με τους άνδρες. Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτήν την υπεροχή αποδίδεται στο γεγονός ότι στα μικρότερα δάχτυλα των γυναικών, αλλά και συνολικά στη μικρότερη επιφάνεια του δέρματός τους, οι νευρικές απολήξεις είναι πολύ πιο κοντά η μία στην άλλη, οπότε και το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο στο άγγιγμα, αλλά και στην πίεση.
Λίγα λόγια
Εντάξει, ξέρουμε ότι οι γυναίκες -οι περισσότερες τουλάχιστον- μιλούν πολύ, πόσο πολύ όμως; Ορισμένοι ερευνητές έχουν βαλθεί να μετρήσουν! Οι ομιλητικές γυναίκες φτάνουν τις 25.000 λέξεις την ημέρα, τις οποίες εκστομίζουν με ταχύτητα 250 λέξεων το λεπτό, ενώ οι άνδρες δεν ξεπερνούν το όριο των 12.000 λέξεων την ημέρα, με ταχύτητα 125 λέξεις ανά λεπτό. Φαίνεται, όμως, ότι δεν διαφέρει μόνο η ταχύτητα με την οποία μιλούν τα δύο φύλα, αλλά και το περιεχόμενο του λόγου τους, με τους άνδρες να χρησιμοποιούν τον λόγο κυρίως προς αναζήτηση πληροφοριών σε μια προσπάθεια να φέρουν εις πέρας τις εργασίες τους, ενώ για τις γυναίκες αποτελεί κυρίως μέσο επικοινωνίας σε μια προσπάθεια να σχηματίσουν δεσμούς με τα άλλα πρόσωπα. Φυσικά, αυτές οι ερμηνείες είναι ενδεικτικές περισσότερο ή λιγότερο «ανδρικών» ή «γυναικείων» χαρακτηριστικών.
Ποιος αντέχει τον πόνο;
Σε αυτό το ερώτημα οι γνώμες διίστανται, και με δεδομένο ότι η αίσθηση του πόνου είναι υποκειμενική και οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι πολλοί, μάλλον δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση. Τα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο και οι άνδρες μεγαλύτερη αντοχή. Από την άλλη μεριά, όμως, οι ορμονικές διακυμάνσεις στον γυναικείο οργανισμό φαίνεται ότι επηρεάζουν την ευαισθησία τους στον πόνο, ενώ οι άνδρες συχνά «καταπίνουν» τον πόνο τους για να μη φανούν αδύναμοι μπροστά στις γυναίκες.
Γυναικεία μύτη
Τα οιστρογόνα μάλλον σχετίζονται και με την αυξημένη ευαισθησία της γυναικείας μύτης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων επηρεάζουν και τον βαθμό της οξύτητας της όσφρησης των γυναικών κατά περιόδους (π.χ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, αλλά και του μηνιαίου κύκλου). Σε ό,τι αφορά τη γεύση, οι έρευνες επιβεβαιώνουν τη διαδεδομένη άποψη ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη αίσθηση της γεύσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης σε μαθητές, διαπιστώθηκε ότι τα αγόρια χρειάζονταν 10% περισσότερη ξινή γεύση και περίπου 20% περισσότερη γλυκιά για να αναγνωρίσουν τις αντίστοιχες γεύσεις συγκριτικά με τα κορίτσια.
Πιο ευάλωτες οι γυναίκες;
Μπορεί οι γυναίκες να θεωρείται ότι έχουν ένα βιολογικό προβάδισμα από την ενδομήτριο ακόμη ζωή, ωστόσο δεν είναι λίγες οι παθήσεις που τις απειλούν συχνότερα από τους άνδρες. Σε αυτές ανήκουν η αρθρίτιδα, τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι θυρεοειδοπάθειες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η οστεοπόρωση (μετά την εμμηνόπαυση), οι ημικρανίες και η κατάθλιψη.
Ανδρική vs γυναικείας καρδιάς
Η ανδρική καρδιά είναι πιο ευαίσθητη και οι άνδρες παθαίνουν 3 φορές συχνότερα έμφραγμα, ενώ οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θεωρείται ότι προστατεύονται από τα οιστρογόνα. Από την άλλη μεριά όμως, επειδή οι γυναίκες τείνουν πλέον να υιοθετούν κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή, οι ειδικοί τονίζουν ότι η ορμονική τους «ασπίδα» δεν αρκεί για να θωρακίσει την καρδιά τους.
Δύο ακόμη διαφορές
#1 * Γυναίκες: Δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια.
* Άνδρες: Εστιάζουν στα βασικά σημεία, π.χ ενός κειμένου, μιας ομιλίας.
#2 * Γυναίκες: Θυμούνται καλύτερα πρόσωπα.
* Άνδρες: Είναι καλύτεροι σε εργασίες που σχετίζονται με την αίσθηση του χώρου και θυμούνται καλύτερα μη λεκτικές πληροφορίες.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον κ. ΜΙΧΑΛΗ ΒΙΚΕΛΗ, νευρολόγο, PhD, MSc.