Από τη στιγμή της γέννησης ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των 12-14 ετών ο οργανισμός του αναπτύσσεται ραγδαία. Καθ’ όλη, λοιπόν, αυτή τη διάρκεια, είναι απαραίτητες ορισμένες εξετάσεις προκειμένου να γνωρίζουμε ότι το παιδί μας αναπτύσσεται σωστά και είναι υγιές. Επιπλέον, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπορούμε να το εντοπίσουμε νωρίς και να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Οι πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να ανακαλυφθούν και να αντιμετωπιστούν χάρη στις προληπτικές εξετάσεις είναι η αναιμία, η υπερχοληστερολαιμία, οι διαταραχές της όρασης και της ακοής, καθώς και οι καρδιακές διαταραχές.
Οι πιο απαραίτητες
1. Έλεγχος αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη και φερριτίνης, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αναιμία. H αναιμία μπορεί να παρατηρηθεί σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά και συνήθως οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου, σε σχέση με τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου οργανισμού. Προτείνεται να γίνει στην ηλικία των 2 ετών.
2. Βιοχημικός έλεγχος, για προσδιορισμό κυρίως της ολικής χοληστερίνης, προκειμένου να ελεγχθεί πιθανή υπερχοληστερολαιμία. H εξέταση αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς η πρόληψη της υπερλιπιδαιμίας εξασφαλίζει καλή υγεία στην ενήλικη ζωή και επιπλέον στην παιδική ηλικία μπορούν οι γονείς και οι γιατροί να παρέμβουν μέσω της διατροφής και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Eιδικότερα, τα υπέρβαρα παιδιά ή όσα προέρχονται από οικογένεια με επιβαρημένο ιστορικό (παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα σε νεαρή ηλικία κ.λπ.) είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον έλεγχο της χοληστερίνης. Προτείνεται να γίνει στην ηλικία των 6 ετών.
3. Προληπτική γενική εξέταση ούρων μαζί με τη γενική αίματος.
4. Έλεγχος της ακοής: Η προληπτική αυτή εξέταση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η έγκαιρη διάγνωση διαταραχών της ακοής εξασφαλίζει στο παιδί πολύ καλή θεραπευτική παρέμβαση. Aν εντοπιστεί διαταραχή της ακοής πριν από τον 3ο μήνα ζωής του παιδιού και ακολουθηθεί θεραπευτική αγωγή, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί ομαλά η ανάπτυξή του σε κάθε επίπεδο, τόσο σωματικό όσο και ψυχοκινητικό. Γι’ αυτό και ο έλεγχος
σε αυτήν την ηλικία καλό είναι να γίνεται σε όλα τα νεογνά, είτε υπάρχουν παράγοντες κινδύνου είτε όχι. Σε υγιή παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ο επαναληπτικός έλεγχος ακοής συνιστάται να γίνεται μεταξύ 4 και 6 ετών.
5. Οφθαλμολογικός έλεγχος: H πρώτη οφθαλμολογική εξέταση σε υγιή παιδιά γίνεται συνήθως στα 2 με 3 τους χρόνια και επαναλαμβάνεται γύρω στα 5, καθώς και μεταξύ 8 και 10 ετών. Eίναι σημαντικό κατά την προσχολική ηλικία να εντοπιστούν έγκαιρα διαθλαστικές διαταραχές της όρασης, όπως για παράδειγμα
η μυωπία ή ο αστιγματισμός.
6. Καρδιολογικός έλεγχος: Είναι σημαντικός όχι μόνο σε παιδιά που μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά και στα υγιή παιδιά, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, που ξεκινούν να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες.
7. Οδοντιατρικός έλεγχος: Mόλις ολοκληρωθεί η πρώτη οδοντοφυΐα, μια επίσκεψη σε παιδοοδοντίατρο είναι απαραίτητη για την πρόληψη της τερηδόνας, επειδή είναι πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει και την υγεία των μόνιμων δοντιών. Eφόσον δεν υπάρχει κάποιο εμφανές πρόβλημα, μία προληπτική επίσκεψη τον χρόνο είναι αρκετή μέχρι να ξεκινήσει η δεύτερη οδοντοφυΐα. Kαλό είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο με την ανατολή των πρώτων μόνιμων δοντιών, γύρω στα 6 χρόνια. Aπό εκεί και πέρα θα σας κατευθύνει ο ίδιος ο οδοντίατρος, ανάλογα με τη στοματική υγεία του παιδιού. Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας για τα προληπτικά σφραγίσματα (sealants).
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΗΣΤΙΔΗ, παιδίατρο.