Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Vermont εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 16.000 αμερικανών τους οποίους παρακολούθησαν επί 23 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος πέθαναν 4.946 άτομα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας για όσους κατανάλωναν συστηματικά καυτερές πιπεριές ήταν 21,6%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους δεν κατανάλωναν καυτερά ήταν 33,6%. Διαπιστώθηκε δηλαδή μια διαφορά της τάξεως του 12%.
Σύμφωνα με τους ειδικούς όσοι καταναλώνουν κόκκινες καυτερές πιπεριές συνήθως είναι νέοι, άνδρες και παντρεμένοι. Επίσης είναι πιο πιθανό να πίνουν αλκοόλ, να τρώνε περισσότερα λαχανικά και κρεατικά και να έχουν χαμηλή χοληστερίνη.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση κόκκινων καυτερών πιπεριών συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα.