Τα συμπεράσματά τους που προήλθαν από την ανάλυση δεδομένων δεκαετιών αναφορικά με την ανθρώπινη μακροζωία και τους θανάτους αιωνόβιων δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι λιγοστοί εξ ημών μπορεί να ζήσουμε περισσότερο, αλλά οι πιθανότητες είναι τόσο λίγες – ας θυμηθούμε τη γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, την Jeanne Calment που έζησε μέχρι τα 122 της και πέθανε το 1997. Έκτοτε κανείς δεν έχει φτάσει τα χρόνια της.
Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται διαρκώς από τον 19ο αιώνα χάρη στα εμβόλια, τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας, την προστασία της υγείας της επίτοκου, αλλά και την αντιμετώπιση πολλών θανατηφόρων ασθενειών. Ωστόσο μπορεί αυτή η τάση να συνεχιστεί επ’ αόριστον;
Η ομάδα του Κολλεγίου Ιατρικής Albert Einstein που διεξήγαγαν την ανάλυση των δεδομένων διαπίστωσαν ότι οι ρυθμοί αύξησης στο προσδόκιμο ζωής επιβραδύνονταν στους αιωνόβιους και ότι η μέγιστη ηλικία θανάτου δεν είχε αυξηθεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Εξ αυτών των παρατηρήσεων οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «στους ανθρώπους άνω των 105 ετών γίνεται μικρή πρόοδος, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουμε φτάσει ένα όριο όσον αφορά τη διάρκεια της ζωής μας. Για πρώτη φορά παρατηρούμε κάτι τέτοιο, φαίνεται ότι το μέγιστο όριο της ζωής, το “ταβάνι”, το “φράγμα” είναι τα 115 χρόνια». Ο καθηγητής Jan Vijg εκ των ερευνητών εξηγεί ότι «είναι μάλλον αδύνατο να ξεπεράσουμε αυτό το όριο».
Ωστόσο παρότι κάποιοι επιστήμονες υποδέχθηκαν θερμά την έρευνα κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει επιστημονικές προβλέψεις ότι οι άνθρωποι θα ζούμε μέχρι τα 65, τα 85 ή τα 105, προβλέψεις που τελικά καταρρίφθηκαν.