Ερευνητές από το Ρωσικό Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας σε συνεργασία με Γερμανούς συναδέλφους τους βρήκαν ότι νανοσωματίδια από σιλικόνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τον καρκίνο.
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν τα σωματίδια να εισχωρήσουν στα καρκινικά κύτταρα να μεταφέρουν το φάρμακο και στη συνέχεια να διαλυθούν με επιτυχία. Οι λεπτομέρειες της επιστημονικής αυτής μελέτης που δίνει άλλη μία ελπίδα για μία πιθανή θεραπεία του καρκίνου δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine». Ουσιαστικά πρόκειται για νανοσωματίδια που «γεμίζονται» με φάρμακο και στέλνονται σε «ειδική» αποστολή να βρουν και στη συνέχεια να θεραπεύσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα τα νανοσωματίδια μπορεί να κατάφερναν να βρουν τον στόχο τους και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αλλά δεν διαλύονταν τελείως, μπορεί να κολλούσαν σε εσωτερικά όργανα του ασθενή με αποτέλεσμα στη συνέχεια να του προκαλούσαν προβλήματα όπως πονοκεφάλους ή πόνους στο συκώτι, τα νεφρά, τους πνεύμονες, ακριβώς επειδή είχαν τοξική δράση σε αυτά τα όργανα.
Έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν στη σιλικόνη που φέρνει σε πέρας το έργο της και στη συνέχεια διαλύεται και αντί για κακό κάνει καλό στον οργανισμό αφού βοηθά στη συνεκτικότητα των συνδέσμων και στην ποιότητα των οστών.