Τα δέντρα κοιμούνται το βράδυ, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με την έννοια ότι χαλαρώνουν και αφήνουν τα κλαδιά τους να πέσουν όταν αρχίσει να νυχτώνει.
Οι επιστήμονες τοποθέτησαν σε δυο σημύδες ειδικά λέιζερ, τα οποία κατέγραφαν τις κινήσεις των δέντρων κατά τη διάρκεια της νύχτας, τον μήνα Σεπτέμβριο. Το ένα δέντρο ήταν στην Φινλανδία και το άλλο στην Αυστρία. Αυτά που κατέγραψαν οι ερευνητές μέσω των μηχανημάτων τους ήταν ότι τα κλαδιά και τα φύλλα της σημύδας έγερναν τη νύχτα, έφταναν στο χαμηλότερο επίπεδο λίγες ώρες πριν την ανατολή του ηλίου και επανέρχονταν στην αρχική τους κατάσταση τις πρώτες πρωινές ώρες.
«Οι αλλαγές δεν είναι πολύ μεγάλες», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Eetu Puttonen και συνεχίζει: «Κυμαίνονται γύρω στα 10 εκατοστά, σε δέντρα με ύψος που φτάνει τα 5 μέτρα».
Αυτό που είναι ακόμα ασαφές είναι το κατά πόσο τα δέντρα «ξυπνάνε» από το φως του ήλιου ή βασίζονται στον δικό τους εσωτερικό κιρκαδικό ρυθμό. Οι ερευνητές, ωστόσο, τείνουν να πιστεύουν ότι τα δέντρα έχουν το δικό τους… βιολογικό ρολόι, αφού σύμφωνα με τις καταγραφές τους, τα κλαδιά των δέντρων αρχίζουν να επιστρέφουν στην όρθια θέση τους πριν την ανατολή του ηλίου.