Οι ψυχολόγοι διατροφής από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, υποστηρίζουν ότι με ένα απλό κόλπο – την τοποθέτηση ενός καθρέφτη στο χώρο που τρώμε – μπορούμε να περιορίσουμε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε.
«Μια ματιά στον καθρέφτη μπορεί να πει στους ανθρώπους περισσότερα από το αν είναι εμφανίσιμοι, τους βοηθά να κρίνουν τον εαυτό τους», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια dr Ata Jami και συνεχίζει, «Ο καθρέφτης βοηθά τους ανθρώπους να δουν τον ίδιο τους τον εαυτό πιο αντικειμενικά και να κρίνουν τον εαυτό τους και τη συμπεριφορά τους με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν σε έναν άλλο άνθρωπο».
Οι ερευνητές εξηγούν ότι παρουσία ενός καθρέφτη όσοι έχουν κακές διατροφικές συνήθειες τείνουν να νιώθουν πιο άβολα και μάλιστα αναφέρουν μικρότερη ευχαρίστηση από τη γεύση του ανθυγιεινού σνακ που καταναλώνουν.
Σε σχετικό πείραμα με 185 φοιτητές από τους οποίους ζητήθηκε να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα κέικ σοκολάτα ή μια φρουτοσαλάτα και να αξιολογήσουν τη γεύση σε ένα δωμάτιο με και χωρίς καθρέφτες αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι η μεν γεύση της φρουτοσαλάτας παρέμεινε ίδια ασχέτως της ύπαρξης καθρέφτη, αλλά εκείνη του κέικ ήταν διαφορετική – αξιολογήθηκε ως λιγότερο γευστικό στο δωμάτιο με τον καθρέφτη.