Σύμφωνα με έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry το δημοφιλές υγρό θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ελκώδους κολίτιδας, μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που θεωρείται ότι συσχετίζεται με το μικροβίωμα του εντέρου.
Σε έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα με συμπτώματα ελκώδους κολίτιδας στα οποία χορηγήθηκε ξίδι στο νερό που έπιναν παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων των καλών βακτηρίων Lactobcillus και Bifidobacteria. Πρόκειται για βακτήρια που έχει φανεί από προηγούμενες έρευνες ότι δρουν ευεργετικά σε πειραματόζωα με ελκώδη κολίτιδα.
Επίσης η θεραπεία με ξίδι οδήγησε σε μείωση των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πιθανή δημιουργία φλεγμονών του εντέρου.
Απαιτούνται ωστόσο πρόσθετες έρευνες για την δράση του ξιδιού σε ανθρώπους με ελκώδη κολίτιδα.