Παραπονιέστε για την μεγάλη περιφέρειά σας και το τζην που έχει φτάσει πλέον το νούμερο 32; Τώρα μπορείτε να νοιώθετε τυχερή! Νέες έρευνες δείχνουν πως οι αιτίες της ανασφάλειάς μας μπορούν στην πραγματικότητα να είναι η καλύτερη εξασφάλιση της υγείας μας. H δικτατορία της ομορφιάς επιτέλους υποχωρεί!
Αυτό που σας ενοχλεί: Ζουμερά οπίσθια
Τα καλά νέα: Προστατεύουν από την οστεοπόρωση
Κάποτε ήταν σαν δύο σφιχτά μήλα, τώρα έχουν αρχίσει να θυμίζουν ώριμα καρπούζια. Η γκαρνταρόμπα είναι πλέον προσαρμοσμένη στον αγώνα σας να τα καλύψετε, το ίδιο και η ψυχική σας διάθεση. Ωστόσο, η επιστήμη είναι μάλλον με το μέρος σας. Οι έρευνες δείχνουν πως όσο μεγαλύτερα είναι τα οπίσθια (χωρίς, βέβαια, να φτάνουμε στα όρια της παχυσαρκίας), τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει κανείς να πάθει οστεοπόρωση.
«Τα οστά είναι πιο δυνατά όταν είναι αναγκασμένα να σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος» εξηγεί ο Ντάνι Πρέντι, μέλος της Εθνικής Εταιρίας Οστεοπόρωσης της Μεγάλης Βρετανίας. «Αυτό σημαίνει πως όσο πιο «βαριά» είναι τα οπίσθιά σας, τόσο πιο δυνατό θα είναι το μυοσκελετικό σας σύστημα». Οι οδηγίες του Εθνικού Ινστιτούτου για την Αρθρίτιδα και τις Μυοσκελετικές Νόσους της Αμερικής προειδοποιούν πως οι γυναίκες που ζυγίζουν λιγότερο από 57 κιλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.
Φαίνεται πως η αιτία δεν είναι μόνον η μηχανική επιβάρυνση του σκελετού λόγω των πλούσιων γλουτών. Το λίπος που συσσωρεύεται σε αυτήν την περιοχή λειτουργεί σαν εργοστάσιο παραγωγής οιστρογόνων, περίπου όπως και οι ωοθήκες. Οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες σε όλη μας τη ζωή για την καλή υγεία των οστών. Μετά την εμμηνόπαυση ωστόσο, οι ωοθήκες δεν συνθέτουν πλέον οιστρογόνα, και η οστεοπόρωση γίνεται μία αληθινή απειλή. Η μόνη μας ελπίδα για φυσική τροφοδοσία με θηλυκές ορμόνες είναι ο λιπώδης ιστός. Αν υπολογίσει κανείς ότι μία στις δύο γυναίκες θα υποφέρει κάποια στιγμή από κάταγμα που οφείλεται στην οστεοπόρωση, τότε πράγματι, τα ζουμερά οπίσθια θα σας φανούν χρήσιμα!
Αυτό που σας ενοχλεί: Έντονη περιφέρεια
Τα καλά νέα: Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη
Οι αναλογίες σας θα μπορούσαν ίσως να θυμίζουν την Τζένιφερ Λόπεζ, ιδίως αν η σταρ έβαζε μερικά κιλάκια. Στην πραγματικότητα, από τότε που θυμάστε τον εαυτό σας, παραπονιέστε για τη μεγάλη περιφέρειά σας. Αυτή η λεπτομέρεια στον μεσογειακό σας σωματότυπο ήταν πάντα ο καημός σας. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Οι γυναίκες με σώμα αχλάδι, εκείνες δηλαδή που έχουν μεγάλη περιφέρεια, έχουν καλύτερα προγνωστικά για την υγεία τους σε σύγκριση με εκείνες που έχουν σώμα μήλο, παίρνουν δηλαδή κιλά στα στήθος και την κοιλιά.
Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ που διάρκεσε εικοσιπέντε χρόνια, έδειξε ότι οι γυναίκες με περισσότερο βάρος στην περιφέρεια έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υπέρταση. «Η αποθήκευση λίπους στους γλουτούς είναι θετικό σημάδι για την υγεία, καθώς το κρατάει μακριά από τις αρτηρίες, τα σημεία δηλαδή όπου μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο» λένε οι ειδικοί της έρευνας.
Μία τέτοια κατανομή του λίπους στο σώμα θεωρείται ευνοϊκός παράγοντας στο γενικότερο αγώνα ενάντια στο μεταβολικό σύνδρομο, το σύνολο δηλαδή που περιλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη. Το βιβλίο «Apple or Pear» («Μήλο ή Αχλάδι») της δρ. Μαρί Σαβάρ, εξηγεί πως η σιλουέτα αχλάδι αποτελεί σημαντική ασπίδα ενάντια στο μεταβολικό σύνδρομο. «Το σώμα μήλο, με περιφέρεια μέσης που ξεπερνάει τα 90 εκατοστά, αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς» γράφει η ειδικός. «Σε μία μελέτη που έγινε το 2003 στην Αυστραλία, οι ερευνητές εξέτασαν έντεκα χιλιάδες άνδρες και γυναίκες.
Τα συμπεράσματά τους έδειχναν ότι ο σωματότυπος ήταν ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου στην πρόγνωση του καρδιαγγειακού συνδρόμου. Οι γυναίκες με σιλουέτα μήλο είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, υπέρταση, υψηλά τριγλυκερίδια και χοληστερόλη. Μάλιστα, με κάθε επιπλέον εκατοστό στη μέση τους, ο κίνδυνος για διαβήτη αυξανόταν».