Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι στα 80 τους αλλά οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το μυαλό τους λειτουργεί όπως εκείνο πολύ νεότερων ανθρώπων, ακόμα και 30 χρόνων νεότερων. Ο εγκέφαλος τους έχει διαφορετική εικόνα από εκείνον των συνομηλίκων τους και η μνήμη τους είναι παρόμοια με ανθρώπων που είναι 50 ετών, εξηγούν οι ειδικοί. Μάλιστα θεωρούν ότι το να κατανοήσουν τον εγκέφαλό των εν λόγω ανθρώπων θα τους βοηθήσει ίσως να προχωρήσουν τη θεραπεία της άνοιας.
Οι συγκεκριμένοι ηλικιωμένοι ονομάζονται από τους επιστήμονες SuperAgers και οι επιστήμονες τους παρατήρησαν πρώτα το 2007 στο Cognitive Neurology and Alzheimer’s Disease Center στο Feinberg School of Medicine στο Πανεπιστήμιο του Northwestern του Σικάγο. Οι εγκέφαλοί τους έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από τους εγκεφάλους άλλων ανθρώπων της ηλικίας τους. Η περιοχή του φλοιού είναι παχύτερη, έχουν λιγότερες πλάκες, έναν πρώιμο δείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς και πολύ μεγαλύτερο αριθμό ενός συγκεκριμένου νευρώνα – von Economo – που σχετίζεται με την κοινωνική αντίληψη και εξυπνάδα.
Οι εγκέφαλοι των συγκεκριμένων ανθρώπων είναι είτε διαφορετικά συνδεδεμένοι είτε διαφορετικά δομημένοι από ότι των υπολοίπων ανθρώπων της ηλικίας τους, εξηγεί ο Changiz Geula, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο Cognitive Neurology and Alzheimer’s Disease Center.
Όσο για όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουμε πιθανώς την τύχη να διαθέτουμε τον σούπερ εγκέφαλο, σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουμε ελπίδες να τον αποκτήσουμε ή έστω να τον πλησιάσουμε και να μειώσουμε την εκφύλισή του όσο περνάει ο χρόνος με τη βοήθεια του διαλογισμού που όπως έδειξε έρευνα από το UCLA βοηθά στη διατήρηση της φαιάς ουσίας.