Είναι η σειρά σας στο ATM. Η ουρά πίσω σας μεγαλώνει, αλλά εσείς όσο και αν σπάτε το κεφάλι σας, δεν μπορείτε να θυμηθείτε με τίποτα το pin σας.
Σε όλους μας έχει συμβεί ένα αντίστοιχο περιστατικό, κατά το οποίο πρέπει πάση θυσία να θέσουμε τη μνήμη μας σε λειτουργία και μάλιστα άμεσα. Τι κάνουμε, λοιπόν;
Οι ερευνητές μάς έχουν καλά νέα! Αν θέλουμε να ανακαλέσουμε στο μυαλό μας μια συγκεκριμένη πληροφορία, δεν έχουμε παρά να… κλείσουμε τα μάτια μας!
Πειράματα δείχνουν ότι η μνήμη μας ενισχύεται όταν αποκοβόμαστε από τον έξω κόσμο. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αποβάλλοντας τους αντιπερισπασμούς του περιβάλλοντος, ελευθερώνουμε την απαραίτητη δύναμη του εγκεφάλου προκειμένου να θυμηθεί πράγματα.
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Surrey έβαλαν τη θεωρία σε εφαρμογή, πραγματοποιώντας πειράματα, στο πλαίσιο των οποίων έδειξαν σε περίπου 200 άντρες και γυναίκες ταινίες μικρού μήκους και στη συνέχεια τους έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τα όσα είχαν δει.
Το πρώτο ταινιάκι ήταν βουβό. Οι συμμετέχοντες απάντησαν στις ερωτήσεις σχετικά με το τι είχαν δει, οι μισοί εκ των οποίων το έκαναν έχοντας τα μάτια τους κλειστά. Όσοι διατήρησαν τα μάτια ανοιχτά, απάντησαν κατά μέσο όρο σωστά σε ποσοστό 48%. Το ποσοστό των σωστών απαντήσεων εκτοξεύτηκε στο 71% ανάμεσα στους συμμετέχοντες που είχαν κλειστά τα μάτια τους.
Το δεύτερο βιντεάκι περιλάμβανε ήχο και εικόνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το κλείσιμο των ματιών ανακαλούσε στη μνήμη των συμμετεχόντων τόσο εικόνες, όσο και ήχους.
Αρχικά, οι ερευνητές θεωρούσαν ότι η τεχνική αυτή βοηθάει τη μνήμη, επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε μια λεπτομερειακή νοητική εικόνα του πράγματος, το οποίο προσπαθούμε να θυμηθούμε. Το γεγονός, όμως, ότι το κόλπο των κλειστών ματιών αποδείχθηκε ότι συμβάλλει επίσης και στην ανάκληση ακουστικών πληροφοριών, δείχνει ότι η παραπάνω δεν είναι η μόνη απάντηση.