Τα έτοιμα ζυμαρικά πρέπει να τα βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό. Υπολογίστε περίπου 1 λίτρο νερό για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικών.
Τα ζυμαρικά καλό είναι να τα σουρώνετε καλά, αλλά –αντίθετα με την κοινή πρακτική- να μην τα κρυώνετε με νερό, γιατί έτσι χάνουν το άμυλό τους. Να θυμάστε ότι το άμυλο βοηθάει, ώστε να δέσει σωστά η σάλτσα στα ζυμαρικά.
Ο χρόνος βρασίματος ποικίλει ανάλογα με το ζυμαρικό, γι’ αυτό διαβάζετε τις οδηγίες στις συσκευασίες (όσο και αν αρνείστε). Τα ζυμαρικά πρέπει να βράζονται al dente, δηλαδή να τα νιώθετε στο δόντι.
Όσο για τα φρέσκα ζυμαρικά τα υλικά, που χρειάζεστε είναι: νερό, αλεύρι και αυγά. Θέλουν πολύ λιγότερο βράσιμο σε σχέση με τα ξηρά ζυμαρικά και μπορείτε να τα διατηρήσετε στη συντήρηση του ψυγείου μία με δύο ημέρες.