Πολλά μπαχαρικά, όπως και βότανα, αποτελούν καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης των τριγλυκεριδίων και άλλων λιπιδίων στο αίμα, σύμφωνα με διαιτολόγους από το Penn State University.
Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων αυξάνονται μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Ωστόσο, αν το γεύμα περιλαμβάνει κάποιο μείγμα μπαχαρικών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τότε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μπορεί να μειωθούν έως και 30% σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός πανομοιότυπου γεύματος, που δεν τα περιέχει.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες Sheila G. West και Ann C. Skulas-Ray, που μελέτησαν μια σειρά ερευνών, οι οποίες εστιάζουν στο πώς τα μπαχαρικά και τα βότανα επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου. Οι West και Skulas-Ray ασχολήθηκαν με τρεις κατηγορίες μελετών, οι οποίες εξέταζαν τα μείγματα μπαχαρικών, την κανέλα και το σκόρδο.Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν πειράματα, στα οποία εξέτασαν ένα μείγμα μπαχαρικών, που περιείχε σκόρδο σε σκόνη, δεντρολίβανο, ρίγανη, κανέλα, γαρύφαλλο, πάπρικα, κουρκουμά, τζίντζερ και το μαύρο πιπέρι.
Όπως δήλωσαν «οι επιδράσεις των μπαχαρικών και των βοτάνων στο μεταβολισμό και η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους σε σχέση με την κλασική φαρμακευτική αγωγή αποτελούν μια περιοχή, που προσφέρεται για μελλοντική έρευνα». Πρόσθεσαν, επίσης, ότι «Σήμερα, οι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά πολλές θερμίδες και η προσθήκη μπαχαρικών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τρόπο για να τις μειώσουμε χωρίς να θυσιάσουμε τη γεύση».