Οι περισσότεροι ασθενείς θα προτιμούσαν, αν είχαν την επιλογή, να πάρουν ένα φάρμακο από το στόμα παρά να τους κάνουν ένεση. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς πολλά φάρμακα – όπως αυτά που είναι φτιαγμένα από μεγάλες πρωτεΐνες – θα διαλυθούν στο στομάχι πολύ πριν προλάβουν να απορροφηθούν. Έχοντας αυτό στο μυαλό τους, επιστήμονες, από το MITκαι το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό φάρμακο – κάψουλα, που φέρει επάνω του μικροσκοπικές βελόνες, που μπορούν να εγχύουν το φάρμακο στα τοιχώματα του στομάχου αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή μαζί τους, αφού το άτομο καταπιεί την κάψουλα. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι το εν λόγω φάρμακο παρείχε στον οργανισμό ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά από ότι η ένεση και ότι δεν υπήρχαν παρενέργειες από τη διάβαση της κάψουλας μέσω του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπλέον, καθώς δεν υπάρχουν υποδοχείς πόνου στον γαστρεντερικό σωλήνα δεν υπάρχει και καμία αίσθηση πόνου από τις βελόνες.
Αν και οι επιστήμονες εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της κάψουλας όσον αφορά στην ινσουλίνη θεωρούν ότι θα είναι πιο χρήσιμη για όσους χρειάζεται να πάρουν βιολογικά φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται συχνά στη θεραπεία του καρκίνου και των αυτοάνοσων, καθώς επίσης και για να αντικαταστήσουν ίσως στο μέλλον τα ενοχλητικά τσιμπήματα των εμβολίων.
Η κάψουλα που δημιούργησαν οι επιστήμονες έχει μήκος 2 εκατοστά, διάμετρο 1 εκατοστό, διαθέτει ένα μικροσκοπικό ντεπόζιτο για το φάρμακο και φέρει πάρα πολλές κοίλες βελόνες φτιαγμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, που έχουν μήκος 5 χιλιοστά. Στο μέλλον οι επιστήμονες έχουν σκοπό να δημιουργήσουν κάψουλα με βιοδιασπώμενες βελόνες για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.