Καλή χώνεψηΛουίζα: Καταπολεμά τη δυσπεψία, ενώ συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση της κοιλιακής χώρας. Φτιάχνουμε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι λουίζας σε 1 κούπα βραστό νερό, το αφήνουμε για 10΄, σουρώνουμε και το πίνουμε. Συστήνεται 1 φλιτζάνι ύστερα από κάθε γεύμα. Χαμομήλι: Είναι ιδανικό για τη χώνεψη και ταυτόχρονα ανακουφίζει από τον ερεθισμό και τις φλεγμονές. Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, ρίχνουμε 1 κουταλάκι άνθη χαμομηλιού, τα αφήνουμε για 5-7΄, σουρώνουμε και πίνουμε. Μαστίχα: Το μάσημά της προκαλεί έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της πέψης. Παράλληλα, καταπραΰνει τα συμπτώματα του τυμπανισμού. Εκτός από τα «δάκρυα», που όλοι γνωρίζουμε, στο εμπόριο κυκλοφορεί σε σκόνη, αναβράζοντα δισκία και κάψουλες. Σε μορφή σκόνης συστήνεται να ρίχνουμε 1 κουταλάκι σε 1 ποτήρι νερό και να το πίνουμε 30΄ πριν το γεύμα.Πικραλίδα (ταραξάκο): Οι ρίζες και τα φύλλα της πικραλίδας δρουν μαλακτικά, διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης. Βράζουμε σε νερό τα μέρη του φυτού για 10΄, σουρώνουμε και πίνουμε το αφέψημα μετά το φαγητό. Πυροσβέστες της καούραςΜέντα: Αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας από τις καούρες και τον τυμπανισμό. Φτιάχνουμε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένη μέντα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό.Το αφήνουμε για 10΄, έπειτα σουρώνουμε και το πίνουμε μετά το γεύμα. Tip: Την αποφεύγουμε αν κάνουμε ομοιοπαθητική. Δυόσμος: Χαλαρώνει τους μυς του στομάχου και ανακουφίζει από το αίσθημα καύσου. Βράζουμε 2-4 κουταλάκια σε 1 λίτρο νερό και πίνουμε 2-3 ποτήρια την ημέρα (πριν από το φαγητό). Γλυκόριζα: Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και ανακουφίζει το στομάχι από την καούρα. Ρίχνουμε 1 κουταλάκι σκόνης σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, το αφήνουμε για 10΄ και σουρώνουμε. Μπορούμε να πίνουμε το έγχυμα πριν ή μετά τα γεύματα. Tip: Η λήψη της δεν συστήνεται σε άτομα που έχουν υπέρταση. Τέλος στο φούσκωμαΓλυκάνισο: Οι σπόροι του δρουν ως σπασμολυτικό και ήπιο καθαρτικό. Παρασκευάζουμε έγχυμα με 1 κουταλάκι σε μισό ποτήρι βραστό νερό και το πίνουμε πριν το φαγητό. Εναλλακτικά, μπορούμε να μασήσουμε 5-6 σπόρους γλυκάνισου μετά το γεύμα. Αγκινάρα: Τα φύλλα της άγριας αγκινάρας είναι γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες. Σε ένα ποτήρι νερό, βράζουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα για 5΄. Συστήνεται να πίνουμε το αφέψημα πριν το φαγητό.Μάραθος: Χάρη στη μαλακτική και χαλαρωτική του δράση, ανακουφίζει από τον τυμπανισμό και βοηθά την πέψη. Φτιάχνουμε έγχυμα προσθέτοντας 1-2 κουταλάκια ελαφρά σπασμένους σπόρους σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Το αφήνουμε για 10΄ και σουρώνουμε. Για τον τυμπανισμό, πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν από το γεύμα. Αντίο στους πόνουςΜελισσόχορτο: Ανακουφίζει από τους πόνους, κυρίως αυτούς που προέρχονται από έντονη στενοχώρια ή υπερβολικό άγχος (νευρόπονοι). Για κάθε φλιτζάνι νερού ρίχνουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένο βότανο (ή 4-5 φρέσκα φύλλα) και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10΄. Σουρώνουμε και πίνουμε 1 φλιτζάνι πρωί-βράδυ, πριν το φαγητό. Μέντα: Με απαλές αριστερόστροφες κινήσεις, κάνουμε μασάζ με αιθέριο έλαιο μέντας στην περιοχή της κοιλιάς, 2 φορές την ημέρα. Σε 10 ml αμυγδαλέλαιο, διαλύουμε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας. Έτοιμοι να σαλπάρουμεΤζίντζερ (πιπερόριζα): Αποτελεσματικό βότανο για την καταπολέμηση της ναυτίας και του εμετού. Περίπου 1 ώρα πριν το ταξίδι, καταναλώνουμε 1/2 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ με λίγο μέλι ή μασάμε μικρή ποσότητα φρέσκιας ρίζας. Είναι απόλυτα ασφαλές βότανο και ηκατανάλωσή του επιτρέπεται ακόμη και στις εγκύους, ιδανικά μετά τον τρίτο μήνα.Δεν κάνουμε του κεφαλιού μας!Τα γιατροσόφια που σας παρουσιάζουμε συστήνονται για τις περιπτώσεις που δεν υποφέρουμε από κάποιο σοβαρό οργανικό πρόβλημα (π.χ. έλκος, γαστρίτιδα). Αν τα δοκιμάσουμε και δεν υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις θα πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως στο γιατρό μας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 3 ροφήματα ημερησίως. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και τα παιδιά, δεν πρέπει να τα εφαρμόζουν, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου ή παιδιάτρου. 10 τροφές-βάλσαμο για το στομάχι1. Γιαούρτι: Τα προβιοτικά τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη της τροφής, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική κατανάλωσή τους ανακουφίζει από τα ανεπιθύμητα εντερικά φουσκώματα και τη δυσκοιλιότητα. 2-3. Παπάγια-ανανάς: Λόγω των ενζύμων που περιέχουν, όπως η παπαΐνη και η βρομελίνη, είναι κατευναστικά της οξύτητας των υγρών του στομάχου. 4. Μπανάνα: Είναι δροσερή τροφή, που καταπραΰνει από τον ερεθισμό και την καούρα. Καλό είναι να προτιμάμε αυτές που είναι ώριμες σε μέτριο βαθμό. Οι υπερβολικά ώριμες προκαλούν αύξηση των γαστρικών υγρών λόγω των σακχάρων. 5. Κίτρινο μήλο: Ανακουφίζει το στομάχι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε πηκτίνη. 6. Νιφάδες βρώμης: Μειώνουν την έκκριση γαστρικών υγρών, ανακουφίζουν από το αίσθημα καύσου και ταυτόχρονα ενισχύουν τον γαστρικό βλεννογόνο. 7. Νιφάδες κινόα ή κεχριού: Βοηθούν στην πέψη, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν από τις καούρες. 8. Παξιμάδι καλαμποκιού: Μειώνει το αίσθημα καύσου και απορροφά τα γαστρικά υγρά. 9. Πατάτα: Έχει επουλωτικές ιδιότητες λόγω του καλίου, αρκεί να μην καταναλώνεται ψητή. 10. Παντζάρι: Λόγω της περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο, περιορίζει τις κράμπες στο στομάχι. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό (www.perganda.gr), και την κ. ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΑΒΟΥ, ολιστική ενεργειακή διατροφολόγο.
Γιατροσόφια για γερό στομάχι
Το φαρμακείο της φύσης μάς παρέχει αρκετές λύσεις για να ξεπεράσουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα της δυσπεψίας, της καούρας, του φουσκώματος και της ναυτίας.