Οι αγκαλιές ενεργοποιούν τον οργανισμό, ώστε να παράγει άφθονες ποσότητες της ορμόνης ωκυτοκίνης η οποία, σύμφωνα με νέα έρευνα, εκτιμάται ότι σύντομα θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την αναγέννηση και την αναδόμηση των μυών και την τόνωση του οστικού ιστού.
Σύμφωνα με την έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλει η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να επιβραδύνει την φθορά των μυών σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια και έδειξε ότι οι υποδόριες ενέσεις ωκυτοκίνης επί εννιά μέρες σε γηραιά ποντίκια οδηγούσε σε ταχύτερη επούλωση του μυϊκού ιστού τους συγκριτικά με τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει θεραπεία ωκυτοκίνης.
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η χορήγηση ωκυτοκίνης μπορούσε να προλάβει την εξέλιξη της οστεοπόρωσης σε ποντίκια.
Η τρέχουσα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Nature Communications έδειξε ότι η ωκυτοκίνη είναι ένας καλός υποψήφιος για την αναγέννηση του μυϊκού ιστού, με μακροχρόνια δράση και πιθανότατα χωρίς τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου ως σοβαρή παρενέργεια.
Οι επόμενες έρευνες θα εξετάσουν τον ρόλο της ωκυτοκίνης στην παράταση της υγιούς ζωής των πειραματόζωων, καθώς και σε ό,τι αφορά την αντιγηραντική της δράση στους ανθρώπους.
Επίσης, η ωκυτοκίνη ήδη μελετάται εκτενώς με σκοπό να ενταχθεί μελλοντικά στην ιατρική φαρέτρα σε πλήθος περιπτώσεων όπως οι αισθητικές διαταραχές, ο πόνος, ο οστικός μεταβολισμός, η στυτική δυσλειτουργία, ο διαβήτης, οι ψυχικές διαταραχές, ακόμη και ο αυτισμός.
Φυσιολογικά τα υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης έχουν τα παιδιά, ενώ με την πάροδο της ηλικίας τα επίπεδά της αρχίζουν να μειώνονται.