Γιατί μερικοί 80άρηδες είναι καλοστεκούμενοι και άλλοι δυσκολεύονται ακόμα και να περπατήσουν;
Μέρος της εξήγησης είναι η διαφορετική έκθεση του κάθε ατόμου σε βλαβερές ουσίες του περιβάλλοντος, όπως είναι η βενζίνη, ο καπνός του τσιγάρου, ακόμα και το στρες.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να κατανοήσουμε καλύτερα τις χημικές ουσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία της γήρανσης και να υπολογίσουμε με τη βοήθεια των βιολογικών δεικτών τις συνέπειές τους.
«Ο ρυθμός της φυσιολογικής ή μοριακής γήρανσης διαφέρει από άτομο σε άτομο εξαιτίας της διαφορετικής έκθεσης του καθενός σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία της γήρανσης», λέει ο Norman Sharpless από το Πανεπιστήμιο της North Carolina, Chapel Hill και συνεχίζει: «Πιστεύουμε ότι όπως η κατανόηση των καρκινογόνων ουσιών μάς βοήθησε να ενημερωθούμε σχετικά με τη βιολογία του καρκίνου, έτσι και η κατανόηση των περιβαλλοντικών αυτών παραγόντων θα ωφελήσει τη μελέτη της διαδικασίας της γήρανσης, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής.
Στο μέλλον, αιματολογικές εξετάσεις που θα αξιολογούν τους δείκτες της μοριακής μας ηλικίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση των διαφορών ανάμεσα στους ανθρώπους όσον αφορά τον ρυθμό της γήρανσης.
«Ο καπνός του τσιγάρου είναι πιθανότατα ο πιο σημαντικός περιβαλλοντικός παράγοντας που επηρεάζει τη διαδικασία της γήρανσης», εξηγεί ο κ. Sharpless. Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με καρκίνους, αθηροσκλήρωση και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.
Η ηλιακή ακτινοβολία UV αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που μας γερνάει, ενώ ο Sharpless και οι συνεργάτες του απέδειξαν πρόσφατα ότι η χημειοθεραπεία συμβάλει και αυτή με τη σειρά της στην πρόωρη γήρανση.