1: Παρατηρούμε το αποτύπωμά τους
Ρίχνουμε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου σε λευκό χαρτί. Αν αφήσει λιπαρό περίγραμμα, τότε δεν είναι καθαρό αιθέριο έλαιο αλλά νοθευμένο. Εξαιρούνται τα: σανδαλόξυλο, βετιβέρ, γερμανικό χαμομήλι και πατσουλί.
2: Τσεκάρουμε την τιμή
Για να πάρουμε ελάχιστα γραμμάρια καθαρού αιθέριου ελαίου, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ανθών ή φύλων. Π.χ., για μόλις 10 γραμμάρια αιθέριο έλαιο λεβάντας απαιτούνται 5 κιλά αυτού του φυτού. Η μέση τιμή ενός αυθεντικού αιθέριου ελαίου είναι γύρω στα 10-12 ευρώ ανά 10 ml, ανάλογα το είδος. Ας πούμε, το έλαιο από ρόδο Βουλγαρίας είναι πιο ακριβό από εκείνο της λεβάντας.
3: Διαβάζουμε τα συστατικά
Στο πίσω μέρος της συσκευασίας πρέπει να υπάρχει η λατινική ονομασία του φυτού απ’ όπου προέρχεται το έλαιο και όχι απλά το όνομα που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη. Π.χ lavandula αντί για λεβάντα, citrus αντί για λεμόνι, Rosmarinus officinalis αντί για δενδρολίβανο κλπ.
4: Προσέχουμε τη συσκευασία του
Το μπουκαλάκι πρέπει να είναι γυάλινο σκούρο μπλε ή καφέ ώστε να μην το διαπερνάει το φως. Επίσης πρέπει να φυλάσσεται σε σκιερό, δροσερό μέρος. Η ηλιακή ακτινοβολία και η ζέστη αλλοιώνουν τη σύσταση του ελαίου.
5: Τι αίσθηση μας αφήνει η υφή του;
Ρίχνουμε μια σταγόνα στο δείκτη και τρίβουμε με τον αντίχειρα. Το γνήσιο αιθέριο έλαιο πρέπει να γλιστράει μεν αλλά δεν πρέπει να αφήνει λιπαρότητα. Επίσης, για καλλυντική χρήση, πρέπει να το διαλύσουμε σε ειδικό λάδι βάσης και όχι σε νερό διαφορετικά μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, και να προκαλέσει ως και έγκαυμα.
6: Ρόλο παίζει και η όσφρηση
Αν κάψουμε, στον ειδικό καυστήρα, αυθεντικά φυτικά αιθέρια έλαια καταλαβαίνουμε τη διαφορά στην αναπνοή μας.
7: Κοιτάμε για τυχόν πιστοποιήσεις
Αν το προϊόν έχει τη σφραγίδα αξιόπιστων διεθνών οργανισμών, όπως Ecocert, ΒDIH, The Soil Association, Icea, κ.ά., σημαίνει ότι τα φυτά απ’ όπου έγινε η απόσταξη είναι βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς ύποπτες χημικές ουσίες.