Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακάλυψαν έναν τρόπο να παρεμποδίσουν την συσσώρευση χοληστερίνης στον αυλό των αγγείων, μια κατάσταση που καθιστά τα αγγεία πιο στενά και σκληρά και αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.
Οι ειδικοί πειραματίστηκαν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια από τα οποία έλειπε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη απαραίτητη για τη διάσπαση του λίπους με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπή στην αθηρωμάτωση.
Στα πειραματόζωα δινόταν τροφή εξαιρετικά πλούσια σε λίπος (με 20% περιεκτικότητα σε τριγλυκερίδια) επί πολλούς μήνες. Στο ένα τρίτο των ποντικιών χορηγούνταν παράλληλα χαμηλή δόση του παράγοντα D-PDMP, o οποίος χρησιμοποιείται ευρύτερα στην έρευνα για την μελέτη και την παρεμπόδιση της κυτταρικής ανάπτυξης και άλλων βασικών κυτταρικών λειτουργιών και θεωρείται ασφαλής για τα πειραματόζωα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Διπλή δόση του αναστολέα D-PDMP χορηγήθηκε στο άλλο ένα τρίτο των ποντικιών, ενώ στο εναπομείναν ένα τρίτο χορηγήθηκε placebo.
Όταν μέτρησαν το πάχος της αορτής των πειραματόζωων οι ειδικοί διαπίστωσαν εντυπωσιακές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες ομάδες. Στην ομάδα των πειραματόζωων που λάμβαναν placebo παρατηρήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη πάχυνση εξαιτίας της συσσώρευσης λίπους και ασβεστίου.
Όσον αφορά τις αρτηρίες των ποντικιών που λάμβαναν χαμηλή δόση του D-PDMP ήταν σημαντικά πιο ανοιχτές με λίγα ή καθόλου σημάδια αθηρωμάτωσης.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους ερευνητές ήταν ότι οι αρτηρίες των πειραματόζωων που λάμβαναν υψηλή δόση D-PDMP και τρέφονταν με πολλά λίπη ήταν σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, χωρίς να διαφέρουν από εκείνες των υγιών ποντικιών.
Προς το παρόν η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει ένα σκεύασμα που περιέχει τον παράγοντα D-PDMP το οποίο θα δοκιμαστεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του αρχικά σε πειραματόζωα και τελικά σε ανθρώπους.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Circulation.