Τα κύτταρα του χόνδρου πάρθηκαν από το ρινικό διάφραγμα και στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν και επεκτάθηκαν σε μία μεμβράνη από κολλαγόνο. Ο χόνδρος αυτός πλάστηκε στο σχήμα της μύτης και εμφυτεύτηκε από τους ειδικούς.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία δημοσιεύουν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet νέα τεχνική που εφάρμοσαν σε 5 ασθενείς ηλικίας από 76 ως 88 χρονών των οποίων οι μύτες είχαν σοβαρά ελαττώματα εξαιτίας του ότι είχαν κάνει εγχείρηση επειδή είχαν καρκίνο του δέρματος. Έναν χρόνο μετά την αποκατάσταση όλοι οι ασθενείς ήταν ευχαριστημένοι τόσο με την ικανότητά τους να αναπνέουν όσο και με την εμφάνιση της μύτης τους. Κανείς τους δεν ανέφερε καμία παρενέργεια.
Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου του δέρματος παρουσιάζεται στη μύτη εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο. Για να αφαιρέσουν τελείως τον όγκο οι γιατροί χρειάζεται συχνά να βγάλουν και σημαντικό μέρος του χόνδρου. Συνήθως, οι χειρουργοί έπαιρναν μόσχευμα από το αυτί, τα πλευρά ή το ρινικό διάφραγμα για να αποκαταστήσουν τη μύτη. Όμως, αυτή η διαδικασία είναι πολύ επεμβατική, επώδυνη και μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές.
Έτσι, οι επιστήμονες από τη Βασιλεία πήραν κύτταρα από το διάφραγμα, τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο και κατάφεραν να φτιάξουν με επιτυχία νέο χόνδρο. Η τεχνική αυτή δημιουργεί ελπίδες και για άλλες επεμβάσεις αποκατάστασης στο πρόσωπο.