Υλικά για 4 άτομαΓια το αρνάκι1 κιλό ξεκοκκαλισμένο αρνάκι1/2 κιλό κρεμμυδάκια εσαλότ1 πράσο400 γρ. βύσσινα (αφαιρούμε το κουκούτσι) ή 300 γρ. κατεψυγμένα10 γρ. μπαχάρι10 γρ. τριμμένο γαρύφαλλο 5 γρ. κόλιανδρο250 ml ελαιόλαδο3 ποτήρια κόκκινο κρασί 60 γρ. μαύρη ζάχαρηαλάτι πιπέριΓια τον τραχανά500 γρ. τραχανά σταρένιο (γλυκό)2 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια 100 ml ζωμό λαχανικώνΕκτέλεσηΓια το αρνάκιΖεσταίνετε σε δυνατή φωτιά μία κατσαρόλα και σοτάρετε καλά το αρνί απ’όλες τις πλευρές με 200 ml ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο πράσο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Έπειτα, σβήνετε με το κόκκινο κρασί. Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών και βράζετε το φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου. Στο τέλος προσθέτετε τα βύσσινα και τη μαύρη ζάχαρη και βράζετε για μισή ώρα ακόμα. Αφαιρείτε το κρέας και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα και να γλασάρει.
Για τον τραχανάΣε ένα τηγάνι σοτάρετε τα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια στο υπόλοιπο 50 γρ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτετε τον τραχανά. Σβήνετε σιγά σιγά με το ζωμό λαχανικών έως ότου βράσει ο τραχανάς.