Ανατρέχοντας στο παρελθόν μας είναι πιο πιθανό να εστιάσουμε στις καλές στιγμές παρά στα αρνητικά συμβάντα, ενώ ακόμη και αν έχουμε μια άσχημη ανάμνηση θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια θετική πτυχή σε αυτή.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας σε που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Memory από τον ψυχολόγο Timothy Ritchie του ιρλανδικού Πανεπιστημίου Limerik.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα των αναμνήσεων τίθεται στον φακό των ψυχολόγων. Ωστόσο, πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές που το δείγμα των ερωτηθέντων – συνολικά 562- προερχόταν από δέκα διαφορετικές κουλτούρες. Από Γκανέζους φοιτητές μέχρι Γερμανούς πολίτες που τους ζητήθηκε να θυμηθούν τη πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανεξαρτήτως κουλτούρας φοράμε… ροζ γυαλιά όταν ανακαλούμε τις αναμνήσεις της ζωής μας. Καταρχήν διαπίστωσαν ότι οι θετικές αναμνήσεις ήταν πιο ξεκάθαρες στο μυαλό των ερωτηθέντων, από τις δυσάρεστες. Επίσης, ακόμη και στα δυσάρεστα είχε δοθεί μια θετική χροιά.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα συμπεράσματά τους επιβεβαιώνουν την φυσική τάση του εγκεφάλου μας να ξεχνά γρήγορα τα δυσάρεστα και να εστιάζει στα θετικά. Ο λόγος γι’ αυτό δεν είναι γνωστός, αλλά αποτελεί ένα φαινόμενο που επηρεάζει θετικά πέρα από τις αναμνήσεις μας και την αυτοεκτίμησή μας. Επιπλέον, μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής και προάγει την διατήρηση των θετικών συναισθημάτων.