Νέα μελέτη αναφέρει ότι το κατάλληλο timing, η ένταση και η διάρκεια της έκθεσής μας στο ηλιακό φως μέσα στη μέρα, συνδέεται με το βάρος μας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, άτομα που εκτίθενται σε ηλιακό φως, ακόμα και μέτριας έντασης, κατά τις πρωινές ώρες, παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ: εργαλείο που υπολογίζει την παχυσαρκία βάση του ύψους και του βάρους μας), συγκριτικά με ανθρώπους οι οποίοι εκτίθενται στο φως αργότερα μέσα στην ημέρα.
«Όσο νωρίτερα μέσα στην ημέρα εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως, τόσο χαμηλότερος είναι ο ΔΜΣ μας», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Northwestern University Feinberg.
Η επίδραση του πρωινού φωτός στο βάρος μας είναι ανεξάρτητο –σύμφωνα με τους ερευνητές- από την φυσική κατάσταση του ατόμου, την πρόσληψη θερμίδων, τις ώρες ύπνου, την ηλικία ή την εποχή. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι πρωινές ακτίνες του ήλιου αντιπροσωπεύουν το 20% του ΔΜΣ μας.
«Το φως είναι ο πιο ισχυρός παράγοντας για να συγχρονιστεί το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας, το οποίο ρυθμίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία της ενέργειας στο οργανισμό», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, κ. Phyllis C. Zee.
«Το μήνυμα που στέλνει αυτή έρευνα», συνεχίζει ο κ. Zee, «είναι ότι πρέπει να παίρνουμε όσο περισσότερο ηλιακό φως μπορούμε, από τις 8 το πρωί μέχρι το μεσημέρι». Ακόμα και 20-30΄ έκθεσής μας στον ήλιο είναι αρκετά για να επηρεαστεί ο ΔΜΣ.