Ιταλοί και Ισπανοί ερευνητές υπέβαλαν 23 υγιείς εθελοντές σε ένα…νόστιμο πείραμα. Επί ένα μήνα οι εθελοντές έτρωγαν 500 γρ. φράουλες με σκοπό να διαπιστωθεί αν θα άλλαζαν κατά οποιοδήποτε τρόπο, οι βιοχημικοί δείκτες του αίματός τους.
Στο τέλος αυτής της ασυνήθιστης «θεραπείας» τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων είχαν μειωθεί σημαντικά. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry δείχνουν ότι τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης μειώθηκαν κατά 8,78%, της «κακής» LDL χοληστερίνης κατά 13,72% και των τριγλυκεριδίων κατά 20,8%. Οι τιμές της καλής HDL χοληστερίνης δεν άλλαξαν.
Η διατροφή με φράουλες επίσης, βελτίωσε και άλλες παραμέτρους του αίματος όπως τα λιπίδια που κυκλοφορούν στο πλάσμα, τους αντιοξειδωτικούς βιοδείκτες όπως η βιταμίνη C και τη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Ωστόσο, όλες αυτές οι παράμετροι επέστρεψαν στις αρχικές τους τιμές 15 μέρες μετά την «θεραπεία» με τις φράουλες.
Αρκετές έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι οι φράουλες έχουν αντιοξειδωτική ικανότητα και δράση, αλλά τώρα οι ερευνητές από την Πολυτεχνική Σχολή Marche σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια της Σαλαμάνκα, της Γρανάδα και της Σεβίλλης διεξήγαγαν την εν λόγω έρευνα που έδειξε για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους ερευνητές, τον προστατευτικό ρόλο που έχουν τα συστατικά της φράουλας στην προστασία μας από αναγνωρισμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Αν και ακόμη δεν έχει απαντηθεί ξεκάθαρα σε ποιο συστατικό των φραουλών οφείλεται η ευεργετική τους δράση, τα περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα των ερευνών και των επιδημιολογικών μελετών δείχνουν προς τις ανθοκυανίνες στις οποίες οφείλεται και το κόκκινο χρώμα που έχουν οι φράουλες.