Όπως σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και σε αυτήν, ισχύει ο κανόνας «το ξένο είναι πάντα πιο γλυκό» και αν υπάρχουν εξαιρέσεις, αυτές είναι για να τον επιβεβαιώνουν. Και όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο πιο γρήγορος και ασφαλής δρόμος για να αποκτήσουμε τα πιο όμορφα, υγιή μαλλιά είναι να συμφιλιωθούμε με τη φυσική υφή τους και να μάθουμε να την τονίζουμε αντί να την πολεμάμε.
Σγουρό / Αφρικάνικο σγουρό
* Ο όγκος στη δική μας περίπτωση δεν είναι θέμα, άρα αποφεύγουμε τις ευθυγραμμισμένες, γεωμετρικές κουπ, οι οποίες στα δικά μας μαλλιά θα έχουν το εφέ «μανιτάρι» (ή αλλιώς «πυραμίδα»). Αντίθετα, το φιλάρισμα είναι ο καλύτερος φίλος των σγουρών μαλλιών, διότι επιτρέπει στον όγκο να διανεμηθεί ομοιόμορφα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, οι μπούκλες διαχωρίζονται και αποκτούν καλύτερο σχήμα. Αν έχουμε πολλά μαλλιά ή χοντρή τρίχα, ζητάμε από τον κομμωτή μας να τα αραιώσει με το ειδικό ψαλίδι-χτένα.
* Η εντατική ενυδάτωση επιβάλλεται. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφεύγουμε το φριζάρισμα και να διατηρούμε καλοσχηματισμένες τις μπούκλες. Χρησιμοποιούμε σαμπουάν και conditioner ειδικά για σγουρά μαλλιά και μάσκα ανάπλασης 2-3 φορές την εβδομάδα. Eναλλακτικά, αντικαθιστούμε το conditioner με μια μάσκα που δρα 2΄. Επιπλέον, σε περίπτωση που τα μαλλιά μας είναι ιδιαίτερα ξηρά, απλώνουμε στα μαλλιά μια κρέμα που δεν ξεβγάζεται.* Αποφεύγουμε το πιστολάκι όσο το δυνατόν περισσότερο και αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά. Αν πρέπει οπωσδήποτε να το χρησιμοποιήσουμε, το ρυθμίζουμε στη μεσαία σκάλα και ταχύτητα.
*Σε περίπτωση που οι μπούκλες χάσουν το σχήμα τους μέχρι να λουστούμε, ψεκάζουμε με ένα ενυδατικό σπρέι που δεν ξεβγάζεται ή απλώνουμε έναν αφρό ειδικό για σγουρά μαλλιά.
Σπαστά μαλλιά / χοντρή τρίχα
* Αυτός είναι ο πιο «εύκολος» τύπος μαλλιών: Έχουν όγκο, παίρνουν όποιο σχήμα θέλουμε και επιπλέον είναι πολύ ανθεκτικά. Άρα, μπορούμε να κάνουμε όποιο κούρεμα θέλουμε, με την προϋπόθεση ότι θα φροντίζουμε τακτικά την ψαλίδα. Κόβουμε τις άκρες κάθε 2 μήνες και τους απλώνουμε ειδικό ορό που αποτρέπει την εμφάνισή της.
* Αν θέλουμε, ωστόσο, να αποκτήσουμε κυματιστά μαλλιά, τα φιλάρουμε ελαφρώς προκειμένου να αποκτήσουν διαφορετικά μήκη.
* Ωστόσο, και αυτός ο τύπος μαλλιών χρειάζεται ιδιαίτερη ενυδάτωση, γιατί διαφορετικά το φριζάρισμα παραμονεύει. Τα leave-in προϊόντα, δηλαδή αυτά που δεν ξεβγάζονται, είναι ιδανικά, γιατί είναι πρακτικά και περιποιούνται την τρίχα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το αντιοξειδωτικό χαβιάρι και τα φυτικά έλαια (με κυρίαρχα το έλαιο αργκάν, το αμυγδαλέλαιο, το τζoτζόμπα κ.ά.) μαλακώνουν την τρίχα και την προστατεύουν από τις εξωτερικές επιθέσεις.
* Και σε αυτή την περίπτωση, αποφεύγουμε το πιστολάκι. Αν, ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό, χρησιμοποιούμε προϊόντα που προστατεύουν από τη θερμότητα.
Λεπτά / άτονα
* Προσθέτουμε όγκο με διάφορα τρικ, όπως είναι για παράδειγμα οι γεωμετρικές κουπ στο ύψος των αφτιών ή των ώμων. Αν θέλουμε να τα μακρύνουμε, αποφεύγουμε το φιλάρισμα, το οποίο θα κάνει τα μαλλιά μας να δείχνουν ακόμα πιο λίγα.
* Στο θέμα λούσιμο έχουμε 2 εναλλακτικές: Είτε λουζόμαστε καθημερινά με ένα ήπιο σαμπουάν είτε μέρα παρά μέρα με ειδικές συνθέσεις που περιέχουν μικροσυστατικά τα οποία «αγκαλιάζουν» την τρίχα ώστε να φαίνεται ογκώδης και δυνατή, αφήνοντάς την ταυτόχρονα ανάλαφρη.
* Όσον αφορά το styling, κάνουμε μασάζ στις ρίζες με ένα προϊόν που τις ανασηκώνει και παγιδεύει τον αέρα. Έτσι, το χτένισμά μας θα έχει διάρκεια και εντυπωσιακό, φυσικό όγκο. Ένα κόλπο για να διατηρούμε τον όγκο των μαλλιών μας είναι να έχουμε στην τσάντα ένα σπρέι styling που απορροφά τα έλαια και ανυψώνει τις ρίζες των μαλλιών οποιαδήποτε στιγμή.
* Κάνουμε ανταύγειες για να προσθέσουμε έξτρα όγκο, αλλά προσοχή: Οι αποχρώσεις που θα επιλέξουμε πρέπει να διαφέρουν 1-2 τόνους από τη βάση μας και να μην κάνουν έντονες αντιθέσεις. Διαφορετικά, τα μαλλιά μας θα φαίνονται ακόμα πιο λίγα.
Βαμμένα / ταλαιπωρημένα
* Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον καθαρισμό και την περιποίηση. Ιδανικά χρησιμοποιούμε εναλλάξ σαμπουάν και conditioner για βαμμένα μαλλιά με καθαριστικά για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά.
* Αποφεύγουμε την έξτρα επιβάρυνση, επειδή τα μαλλιά μας είναι ήδη ευαισθητοποιημένα και ευάλωτα. Αν δεν μπορούμε, λοιπόν, να αποφύγουμε το πιστολάκι, χρησιμοποιούμε απαραιτήτως συστατικά που προστατεύουν την κερατίνη από τη θερμότητα και ταυτόχρονα έχουν μαλακτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Τέτοια συστατικά είναι οι πρωτεΐνες μεταξιού.
* Αναπλάθουμε την τρίχα με κερατίνη (το βασικό δομικό συστατικό της) και ενυδατικά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, τα οποία είναι ιδανικά επειδή διεισδύουν στο εσωτερικό της τρίχας, επανορθώνουν την εσωτερική της δομή και «σφραγίζουν» την υγρασία της. Μια έξυπνη λύση είναι οι κρέμες άμεσης αναδόμησης που δρουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
* Για να αποκαταστήσουμε τη λάμψη των ταλαιπωρημένων μαλλιών μας, καλό είναι να κάνουμε μία φορά την εβδομάδα μία εντατική θεραπεία. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ειδικές υπερσυμπυκνωμένες αμπούλες που αφενός επανορθώνουν τις φθορές σε βάθος. Αφετέρου κάνουν λεία την επιφάνεια της τρίχας με αποτέλεσμα να αντανακλάει το φως.