Πειράματα σε ζώα – στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζια των Η.Π.Α. – έδειξαν ότι οι όγκοι στον εγκέφαλο μπορούν να συρρικνωθούν αν “κοροϊδέψουμε” τα καρκινικά κύτταρα στο να μεταναστεύσουν μέσω των ινών. Το Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι είναι μία εντυπωσιακή ιδέα, αλλά ότι είναι νωρίς ακόμη για να ενθουσιαζόμαστε.
Η εν λόγω ομάδα δούλευε με δύσκολους ως προς τη θεραπεία τους όγκους, το γλοιοβλάστωμα, που έχει την τάση να απλώνεται μέσα στον εγκέφαλο. Τα καρκινικά κύτταρα ταξιδεύουν μέσω των νεύρων και των φλεβών, καθώς εισβάλουν στα διάφορα σημεία του εγκεφάλου. Η τεχνολογία με τις νανοΐνες εκμεταλλεύεται αυτήν ακριβώς τους τη συνήθεια και μιμείται τις διόδους που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να μετακινηθούν, όπως γράφτηκε στο Nature Materials.
Ένας από τους ερευνητές, ο Καθηγητής Ravi Bellamkonda είπε: “Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν αυτές τις φυσικές δομές και τις “καβαλάνε” σαν να πρόκειται για μία ράγα τρένου για να πάνε σε άλλα σημεία του εγκεφάλου. Παρέχοντάς τους μία εναλλακτική ίνα, μπορούμε αποτελεσματικά να μεταφέρουμε τους όγκους σε άλλα σημεία, που θα έχουμε επιλέξει.”
Τα πειράματα έδειξαν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει για διάφορα είδη όγκων και ότι οι όγκοι μπορούν να “τραβηχτούν” από τον εγκέφαλο και να καταλήξουν σε ένα εμφυτευμένο ειδικό τοξικό τζελ. Μάλιστα ο όγκος κατέληξε να είναι 93% μικρότερος στα ποντίκια που τους έγινε η εν λόγω θεραπεία από ότι σε αυτά που ο όγκος έμεινε χωρίς θεραπεία.
Ο Καθηγητής Ravi Bellamkonda σχολίασε επίσης: “Ουσιαστικά πάμε τον όγκο στο φάρμακο και όχι το φάρμακο στον όγκο. Επίσης, με αυτήν τη μέθοδο μπορούμε να κάνουμε ευκολότερη την εγχείριση στον εγκέφαλο, μετακινώντας τον όγκο σε ένα σημείο όπου θα χειρουργηθεί ευκολότερα.” και εξήγησε ότι: “Πρόκειται για μία προσπάθεια να γίνει ο καρκίνος μία χρόνια ασθένεια με την οποία να ζει κάποιος όπως είναι για παράδειγμα ο διαβήτης.”