Ας φανταστούμε ένα δελτίο καιρού, το οποίο θα προειδοποιεί ότι «αύριο ο καιρός θα είναι πιο ψυχρός με πιθανότητα εγκεφαλικού!».
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, οι ερευνητές βρήκαν πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών και εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι μεγάλες καθημερινές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, καθώς και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας σχετίζονται –σύμφωνα με τη νέα έρευνα- με υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης, ότι ο ετήσιος μέσος όρος των πιο χαμηλών θερμοκρασιών σχετίζεται με νοσηλεία λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια μέση ημερήσια μείωση της θερμοκρασίας της τάξης των 15 βαθμών Κελσίου συνδέεται με αύξηση 6% του κινδύνου εγκεφαλικού και στην περαιτέρω νοσηλεία του ατόμου εξαιτίας της κατάστασής του.
Οι λόγοι πίσω από τα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαροι, λέει η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Judith Lichtman. Και παρ’ όλο που η μελέτη έδειξε συσχετισμό μεταξύ καιρού και κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού, δεν απέδειξε τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
«Οι καθημερινές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και η αυξημένη υγρασία μπορεί τελικά να αποτελούν στρεσογόνους παράγοντες», εξηγεί η δρ. Lichtman., αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale. «Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, μπορεί να θέλουν να αποφύγουν να εκτεθούν σε ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, καθώς και σε αυξημένη υγρασία», συνεχίζει.
Πώς προκαλούν, όμως, οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στρες στον οργανισμό μας; Όταν η θερμοκρασία μειώνεται, τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν, ώστε το σώμα να μην χάσει μεγάλη ποσότητα θερμότητας, λέει ο δρ. Mark Stecker, πρόεδρος στο τμήμα νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Winthrop της Mineola στη Νέα Υόρκη.
Όταν έχει ζέστη, τα αγγεία ανοίγουν για να αυξηθεί η απώλεια θερμότητας μέσω του δέρματος. Ο δρ. Stecker, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, είπε ότι η άποψη ότι ο καιρός μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, δεν είναι καινούρια. «Γνωρίζουμε ότι ο καιρός σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας. Συχνά λέμε π.χ. “πονάνε οι αρθρώσεις μου, μπορεί να βρέξει” ή “Αρρώστησα επειδή έξω κάνει κρύο”».
Στο πλαίσιο της έρευνας, η δρ. Lichtman και η ομάδα της χρησιμοποίησαν στοιχεία από περίπου 135.000 ανθρώπων με ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, από τα έτη 2009 και 2010.