Ευτυχώς για εμάς, μια διατροφή βασισμένη στη νέα πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής έχει ευεργετικά οφέλη όχι μόνο για τον οργανισμό, αλλά και για το περιβάλλον, σύμφωνα με ισπανούς επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, διατροφικές αλλαγές, όπως η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και η μειωμένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός πληθυσμού, καθώς και τη χρήση φυσικών πόρων.Στη μελέτη αυτή εξετάστηκε η βιωσιμότητα του μεσογειακού προτύπου διατροφής στο πλαίσιο του ισπανικού πληθυσμού όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη γεωργική χρήση γης, την κατανάλωση ενέργειας και την κατανάλωση νερού και επιπλέον έγινε σύγκρισή του με το δυτικό διατροφικό πρότυπο, όπως αυτό αποτυπώνεται στις ΗΠΑ.Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στον περιοδικό «Environmental Health», η τήρηση αυτής της διατροφής στην Ισπανία θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (κατά 72%), τη χρήση γης (κατά 58%), την κατανάλωση ενέργειας (κατά 52%) και σε μικρότερο βαθμό την κατανάλωση νερού (33%). Από την άλλη πλευρά, η προσήλωση σε ένα δυτικό διατροφικό πρότυπο συνεπάγεται αύξηση σε όλες αυτές τις παραμέτρους μεταξύ 12% και 72%. Επομένως, η μεσογειακού τύπου διατροφή δεν είναι μόνο στοιχείο πολιτιστικό και φύλακας υγείας, αλλά και ένα φιλικό προς το περιβάλλον διατροφικό μοντέλο.Το μόνο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε στην περίπτωση τη δική μας είναι να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή μας κουζίνα.
Η μεσογειακή διατροφή φιλική στο περιβάλλον
Μεσογειακή διατροφή και διατροφή δυτικού τύπου. Ποια έχει το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα;