Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA) της Αγγλίας διαπίστωσαν ότι τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά σχετίζονται άμεσα με τη μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και την καλύτερη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν, επίσης, ότι τα φλαβονοειδή περιορίζουν τη συχνότητα εμφάνισης φλεγμονών, οι οποίες, όταν είναι χρόνιες, συνδέονται με την εκδήλωση διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και καρκίνου.Στη μελέτη έλαβαν μέρος 2.000 υγιείς γυναίκες, οι οποίες κατέγραψαν σε ένα ερωτηματολόγιο τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν τροφές πλούσιες στα δύο αυτά συστατικά. Υψηλή περιεκτικότητα φλαβονών έχουν ο μαϊντανός, το θυμάρι και το σέλινο, ενώ πλούσια σε ανθοκυανίνες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο ή σκούρο μπλε χρώμα, όπως τα μούρα, τα κόκκινα σταφύλια, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Επιπλέον, σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών περιέχουν η σοκολάτα, το τσάι και το κρασί.Η επικεφαλής της έρευνας, Aedin Cassidy, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου UEA, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες φλαβονών και ανθοκυανινών, εμφάνιζαν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη. Η υψηλή αντίσταση ινσουλίνης συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2».Η παραπάνω μελέτη επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά τη συμβολή των φρούτων, των λαχανικών, των μπαχαρικών και των βοτάνων στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Διαβάστε επίσης: Διαβήτης: Ρυθμίστε τον και ξεχάστε τον
Τα φλαβονοειδή ασπίδα κατά του διαβήτη
Οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβόνες και ανθοκυανίνες προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου 2.