Είμαστε λαός της κατανάλωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διατροφή μας. Μαθημένοι από τους γονείς μας, δεν μας αρκεί η ποιότητα, θέλουμε και την ποσότητα. Αυτό, όμως, έχει σαν αποτέλεσμα πολύ συχνά μεγάλες ποσότητες φαγητού να καταλήγουν στα σκουπίδια, γιατί πολύ απλά περισσεύουν. Πόσα τρόφιμα μένουν αδιάθετα στα ράφια των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ στο τέλος της μέρας και πόσα άθικτα πιάτα βλέπουμε στους γαμήλιους μπουφέδες και τις εταιρικές εκδηλώσεις. Η σπατάλη φαίνεται να είναι μέρος της ζωής μας.Αυτό παρατήρησε και η Ξένια Παπασταύρου και εμπνεύστηκε την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», για χάρη της οποίας χρειάστηκε να σταματήσει τη δουλειά της ως δημοσιογράφος.Τι είναι το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»;Το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, που βοηθά ανθρώπους και επιχειρήσεις να μην πετάνε το φαγητό ή τα τρόφιμα. Και αναφερόμαστε σε τρόφιμα που τους περισσεύουν ή έχουν ελαττωματική συσκευασία ή κοντινή ημερομηνία λήξης ή οι καταναλωτές δεν τα προτιμούν λόγω εμφάνισης, αλλά είναι σε άριστη κατάσταση.Προκειμένου, λοιπόν, να μην πηγαίνουν χαμένα, το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» οργανώνει και συντονίζει τη διαδικασία διάθεσής τους, γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με πάνω από 700 ιδρύματα, συσσίτια εκκλησιών και δήμων, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων σε όλη την Ελλάδα, που υποστηρίζουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη.Πώς ξεκίνησε η ιδέα;Η ιδέα ξεκίνησε απλά. Έβλεπα γύρω μου πόσο φαγητό περισσεύει παντού, στους γάμους, τα μαγαζιά, τους φούρνους, και από την άλλη διάβαζα για την αύξηση των αναγκών των ιδρυμάτων και των συσσιτίων. Προσπαθούσα να σκεφτώ τι θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στη λύση της εξίσωσης αυτής και έτσι σχεδίασα το boroume.gr, ένα site που διευκολύνει όποια εταιρεία ή ιδιώτη θέλει να προσφέρει φαγητό, καθώς και όποιον φορέα χρειάζεται φαγητό.Ποια είναι η διαδικασία συγκέντρωσης και διάθεσης των τροφίμων;Μέσω του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» ο καθένας μπορεί να βοηθήσει και αυτό είναι που με χαροποιεί περισσότερο από όλα. Μπορεί κανείς να μπει στο site, να πλοηγηθεί στο «Χάρτη της Ανάγκης» και να δει ποια ιδρύματα, συσσίτια ή κοινωνικές υπηρεσίες δήμων βρίσκονται κοντά του για να προσφέρει τρόφιμα ή φαγητό. Επίσης, μέσω του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τις τελευταίες ανάγκες σε όλη την Ελλάδα και να επικοινωνήσει μαζί μας ή με τον φορέα κατευθείαν για να προσφέρει βοήθεια.Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» δεν συγκεντρώνει, δεν αποθηκεύει και δεν μεταφέρει τρόφιμα. Η παραλαβή των τροφίμων ή των προϊόντων γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις από τον φορέα που έχει ανάγκη για να μην επιβαρύνεται ο δωρητής.Πόσοι άνθρωποι σας καλούν για βοήθεια και πόσοι προσφέρονται να βοηθήσουν;Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες κλήσεις από κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, ιδρύματα και συσσίτια σε όλη την Ελλάδα, αλλά και από περίπου 40 πολίτες την εβδομάδα που χρειάζονται φαγητό. Η ανταπόκριση έρχεται άμεσα μέσα από τα social media και το site μας. Είναι πραγματικά συγκινητικό. Τη μία μέρα γράφουμε ότι το συσσίτιο του Ιδρύματος Γαλήνη στον Κεραμεικό δεν έχει λάδι και την επομένη μία κυρία τηλεφωνάει για να βοηθήσει. Γράφουμε ότι η Στέγη του Αγίου Αλεξάνδρου στο Π. Φάληρο χρειάζεται 4 κιλά κιμά την εβδομάδα και αμέσως μία εταιρεία από τις Σέρρες μας καλεί για να τον προσφέρει.Υπάρχει κάτι που σας έχει εντυπωσιάσει θετικά;Με έχει εντυπωσιάσει η ευαισθησία, ο επαγγελματισμός και η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. Οι κοινωνικοί λειτουργοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν τη σίτιση των αιτούντων για βοήθεια. Επίσης, με έχουν εντυπωσιάσει και πολλοί διευθυντές σχολείων, που προσπαθούν να βοηθήσουν παιδιά, τα οποία δεν φέρνουν φαγητό από το σπίτι, και που στηρίζουν οικογένειες που έχουν ανάγκη, αλλά και τη γειτονιά γύρω από το σχολείο τους. Τελικά στην Ελλάδα υπάρχει εθελοντισμός;Υπάρχουν άνθρωποι που καθημερινά κάνουν εθελοντικές πράξεις και αναζητούν νέους τρόπους να διοχετεύσουν το χρόνο και τη διάθεσή τους. Συνεργαζόμαστε με το Volunteer4Greece και το Human Grid που έχουν ως σκοπό να διευκολύνουν ανθρώπους να βρουν την εθελοντική οργάνωση που τους ταιριάζει. Καθημερινά νιώθω ευγνωμοσύνη για τους εθελοντές που έρχονται στο «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και αποτελούν την ομάδα μας. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά.Επηρέασε το εγχείρημα αυτό τη ζωή σας;Μου άλλαξε τη ζωή. Νιώθω χαρά και συγκίνηση που δημιουργήθηκε κάτι το οποίο λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Το σημαντικό δεν είναι ότι ως οργάνωση προσφέρουμε κατά μέσο όρο 1000 μερίδες φαγητού την ημέρα, αλλά ότι υπάρχει πλέον ένας μηχανισμός στην Ελλάδα, που διευκολύνει τη δωρεά φαγητού και τροφίμων και υποστηρίζει όλους τους φορείς που μαγειρεύουν για απόρους. Μέσω της δράσης μας αξιοποιούνται τα τρόφιμα, το μαγειρεμένο φαγητό, τα λαχανικά, τα φρούτα, το ψωμί, τα γλυκά που μπορεί να κατέληγαν στη χωματερή. Μέσω του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» είναι εύκολο πλέον για τον καθένα να προσφέρει φαγητό εκεί που το έχουν ανάγκη, καθώς και για τα ιδρύματα, τα συσσίτια, τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων να προβάλλουν τις ανάγκες τους.Στα παιδιά σας πώς εξηγείτε αυτό που κάνετε;Τα αγόρια μου είναι 5 και 7 ετών. Έχουν πάει σε μερικά ιδρύματα και σε συσσίτια και γνωρίζουν ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό φαγητό ή κοιμούνται στο δρόμο. Ξέρουν ότι κάποια παιδιά ζουν σε ιδρύματα και τα φροντίζουν άλλοι στη θέση των γονιών τους. Αυτά τα βλέπουν και δεν χρειάζεται εξήγηση για να τα καταλάβουν.Επίσης, δεν πετάνε φαγητό και στο σούπερ μάρκετ μου λένε να αγοράσουμε κοτόπουλο ή παγωτό για να το προσφέρουμε σε ανθρώπους που δεν έχουν.
Μην πετάτε το φαγητό, προσφέρετέ το
Η Ξένια Παπασταύρου, η εμπνεύστρια της ΜΚΟ "Μπορούμε", μιλάει για την σπατάλη φαγητού και τις ανάγκες των ανθρώπων σε τρόφιμα.