Ο γυναικείος και ο ανδρικός εγκέφαλος είναι διαφορετικά συνδεδεμένοι γεγονός που θα μπορούσε να εξηγεί γιατί τα δύο φύλα διαφέρουν τόσο στην εκτέλεση κάποιων λειτουργιών.
Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια εξήτασαν τους εγκεφάλους περίπου 1000 ανδρών, γυναικών, κοριτσιών και αγοριών και βρήκαν εντυπωσιακές διαφορές. Οι ανδρικοί εγκέφαλοι φαίνεται ότι συνδέονται από πίσω προς τα μπροστά, αλλά έχουν ελάχιστες συνδέσεις ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια. Αντίθετα στις γυναίκες οι συνδέσεις ένωναν πολύ συχνά τα δύο ημισφαίρια.
Αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να εξηγούν το γιατί οι άνδρες είναι καλοί στο να μαθαίνουν και να εκτελούν ένα έργο, όπως για παράδειγμα η ποδηλασία ή η ιστιοπλοΐα, ενώ οι γυναίκες είναι πιο ικανές όταν πρόκειται για την εκτέλεση πιο πολύπλοκων εργασιών, λένε οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Οι ίδιοι εθελοντές υποβλήθηκαν σε κάποια γνωστικά τεστ τα οποία επιβεβαίωσαν αυτή τη θεωρία. Στην έρευνα οι γυναίκες τα πήγαν καλύτερα σε ό,τι σχετίζεται με την προσοχή, την οπτική μνήμη και την κοινωνική αντίληψη ενώ οι άνδρες με την αντίληψη του χώρου και τα αισθητικοκινητικά ερεθίσματα.
Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Ruben Gur είπε: “Είναι εντυπωσιακό το πόσο συμπληρωματικοί είναι οι εγκέφαλοι ανδρών και γυναικών”, και εξήγησε ότι με το να χαρτογραφήσουμε τους εγκεφάλους των 2 φύλων δεν θα καταλάβουμε μόνο περισσότερα για τις διαφορές τους αλλά και για τις νευρολογικές / ψυχιατρικές ασθένειες που πολύ συχνά εμφανίζουν διαφορές μεταξύ των 2 φύλων.
Η νευροεπιστήμονας, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χριστίνα Δάλλα, σχολίασε για το vita.gr: “Πράγματι ο θηλυκός και ο αρσενικός εγκέφαλος διαφέρουν σε επίπεδο, τόσο δομικό, όσο και μοριακό/βιοχημικό. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε πλήρως κατά πόσο αυτό συνδέεται με συγκεκριμένες διαφορές του φύλου στη συμπεριφορά. Η περαιτέρω κατανόηση των διαφορών του φύλου μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διάγνωση και θεραπεία νευροψυχιατρικών διαταραχών. Για παράδειγμα, στο μέλλον μπορεί η δόση των φαρμάκων, αλλά και η επιλογή του φαρμάκου να προσαρμόζονται στο φύλο τους ασθενούς”.