Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να επηρεάσει το DNA στο γενετικό μας υλικό και στη συνέχεια να επιδράσει στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των επόμενων γενεών. Αυτό έδειξε έρευνα σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature Neuroscience. Τα ποντίκια εκπαιδεύονταν να αποφεύγουν μία μυρωδιά και αυτή η αποστροφή “περνούσε” και στα εγγόνια τους.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά στην έρευνα σχετικά με τις φοβίες και το άγχος. Τα εν λόγω ποντίκια εκπαιδεύονταν να αποφεύγουν μία μυρωδιά που θύμιζε κεράσι. Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του αμερικανικού Πανεπιστημίου Emory διερεύνησαν το γενετικό υλικό των εν λόγω ποντικιών και παρατήρησαν ότι μία συγκεκριμένη περιοχή, υπεύθυνη για την ευαισθησία στη συγκεκριμένη μυρωδιά γινόταν πιο δραστήρια. Με τη σειρά τους τα “παιδιά” των ποντικιών αυτών και στη συνέχεια τα “εγγόνια” τους γίνονταν ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μυρωδιά αυτή και την απέφευγαν, παρά το γεγονός ότι δεν την είχαν συναντήσει ποτέ στη ζωή τους. Επίσης, βρέθηκαν και δομικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους.
Έτσι, η μελέτη κατέληξε στο ότι: “οι εμπειρίες ενός γονιού, ακόμα και πριν αποκτήσει παιδιά, μπορούν να επηρεάσουν τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των απογόνων του”.