Οι ώρες που δαπανάμε στο γυμναστήριο και τα γραμμάρια που κόβουμε από τα γεύματά μας προκειμένου να μείνουμε λεπτοί μπορεί να μην έχουν καμία σημασία, αν έχουμε το λάθος γονίδιο.
Επιστήμονες πιστεύουν ότι 9 στα 10 άτομα με παχυσαρκία έχουν παραπανίσια κιλά, εξαιτίας των γονιδίων τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους το «γονίδιο της παχυσαρκίας» είναι τόσο ισχυρό, που όταν μεταλλάσσεται τα πειραματόζωα αποκτούν διπλάσιο βάρος και εμφανίζουν διαβήτη.
Η ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή Icahn στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι η «απενεργοποίηση» του συγκεκριμένου γονιδίου (CEP19) σε ποντίκια είχε σαν αποτέλεσμα να αναπτύξουν νοσογόνο παχυσαρκία, κάνοντάς τα να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και να καίνε λιγότερες θερμίδες. Οι ειδικοί πιστεύουν με άλλα λόγια ότι το γονίδιο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της όρεξης και των επιπέδων ενέργειας των ποντικιών.
Επομένως, όταν το γονίδιο αυτό λειτουργεί κανονικά βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους.
Η παχυσαρκία αποτελεί στις μέρες μας μια παγκόσμια επιδημία, που επηρεάζει σχεδόν όλους τους τομείς της ανθρώπινης υγείας, από τις καρδιακές παθήσεις μέχρι τον καρκίνο. «Καθώς, λοιπόν, τα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο αυξάνονται δραματικά, η καταπολέμηση της νόσου αυτής απαιτεί την κατανόηση της ιατρικής της βάσης», λένε οι ειδικοί.