Αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης οι οποίοι ανέλυσαν διαφορετικές σάλτσες σοφρίτο από τα ράφια των ισπανικών σούπερμαρκετ. Η εν λόγω σάλτσα παρασκευάζεται με διάφορες παραλλαγές αλλά τα βασικά της συστατικά είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, η πράσινη πιπεριά και η ντομάτα.
Οι Ισπανοί ερευνητές αναλύοντας τα συστατικά της σάλτσας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών πολυφαινολών – σχεδόν 40 – οι οποίες θεωρούνται ότι προστατεύουν την καρδιά από το οξειδωτικό στρες.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Food Chemistry η ευεργετική αντιοξειδωτική δράση της κόκκινης σάλτσας σοφρίτο είναι αυξημένη επειδή τα αντιοξειδωτικά της ντομάτας δρουν σε συνδυασμό με εκείνα των άλλων συστατικών όπως το σκόρδο και το ελαιόλαδο.
Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές οι σάλτσες που περιείχαν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είχαν και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά επειδή ήταν πλουσιότερες σε πολυφαινόλες.