Είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και μας βοηθάει να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία. Τώρα ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάσταση της υγείας και της συμπεριφοράς του μπορεί να αποτελέσει προειδοποιητικό σημάδι για την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων ανθρώπων.
Χρησιμοποιώντας αισθητήρες κίνησης, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολούθησαν τη φυσιολογική συμπεριφορά υγιών σκύλων μέσα στο σπίτι και έξω από αυτό και κατέγραψαν πότε κινούνταν, αλλά και πόσο γάβγιζαν, κάθονταν, έσκαβαν ή έκαναν κάτι άλλο. Έτσι, ο εντοπισμός οποιασδήποτε αλλαγής στη συνηθισμένη συμπεριφορά τους, θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη αρρώστιας ή άνοιας.
Τα επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να χρησιμοποιήσουν τις αλλαγές αυτές στη συμπεριφορά των ζώων ως δείκτη για την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των ηλικιωμένων ανθρώπων. Όπως, μάλιστα, εξηγούν «η σωματική και συναισθηματική εξάρτηση των σκύλων από τον ιδιοκτήτη τους, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα η κατάστασή τους να αντανακλά την κατάσταση του ιδιοκτήτη τους και τυχόν αλλαγές σε αυτήν, όπως π.χ. ο σκύλος να κινείται λιγότερο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πρώιμη ένδειξη για τις οικογένειες ότι το ηλικιωμένο μέλος τους χρειάζεται βοήθεια».
Προσθέτουν, ακόμα, οι ερευνητές πως ο σχεδιασμός ενός συστήματος, που να εξασφαλίζει στην οικογένεια και τους φροντιστές ότι ο ηλικιωμένος είναι καλά, χωρίς να χρειάζεται να παρεμβαίνουν στον προσωπικό του χώρο, είναι δύσκολος. Γι’ αυτό και η ιδέα πίσω από τη συγκεκριμένη έρευνα ήταν να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να στηρίζουν διακριτικά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, χωρίς να τους παρακολουθούν.
Ο σκύλος «μαρτυρά» την κατάσταση της υγείας μας;
Η συμπεριφορά του καλύτερού μας φίλου, «μάρτυρας» της υγείας μας.