Οι άνθρωποι που ζουν στις αναπτυγμένες χώρες ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια Αλτσχάιμερ εξαιτίας της ολοένα και μικρότερης έκθεσής τους σε βακτήρια, ιούς και μικροοοργανισμούς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ανάπτυξης του ανοσοποιητικού τους συστήματος και να αυξήσει τον κίνδυνο της άνοιας σύμφωνα με νέα έρευνα του τμήματος Βιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Cambridge.
Η πρόσφατη έρευνα προσθέτει νέα στοιχεία στην ήδη διατυπωμένη «υπόθεση υγιεινής» σε σχέση με την νόσο Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα στα αναπτυγμένα κράτη έχουν σαν αποτέλεσμα την έκθεση σε ολοένα και μικρότερο εύρος βακτηρίων, ιών και άλλων μιρκοοργανισμών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή άμυνα του ανοσοποιητικού, εκθέτοντας τον εγκέφαλο στον κίνδυνο φλεγμονής που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την νόσο Αλτσχάιμερ.
«Η υπόθεση υγιεινής που πρεσβεύει ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στα καθαρά περιβάλλοντα και τον υψηλότερο κίνδυνο αλλεργιών και αυτοάνοσων ασθενειών είναι καλά τεκμηριωμένη. Πιστεύουμε ότι τώρα μπορούμε να προσθέσουμε και την νόσο του Αλτσχάιμερ σ’ αυτή τη λίστα ασθενειών» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Molly Fox.
Οι ερευνητές παρατήρησαν π.χ. ότι οι χώρες με πρόσβαση σε καθαρό νερό όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία είχαν κατά 9% υψηλότερο ποσοστό νόσου Αλτσχάιμερ σε σχέση με χώρες όπου λιγότερος από τον μισό πληθυσμό έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, όπως η Κένυα και η Καμπότζη.
Οι χώρες με μικρότερα ποσοστά λοιμωδών νόσων όπως η Ελβετία και η Ισλανδία έχουν κατά 12% υψηλότερο ποσοστό νόσου Αλτσχάιμερ συγκριτικά με τις χώρες που έχουν υψηλό ποσοστό λοιμωδών νόσων όπως η Κίνα και η Γκάνα.
Επίσης παρατηρήθηκε ότι όσο πιο αστικοποιημένη μια χώρα τόσο υψηλότερα τα ποσοστά Αλτσχάιμερ ανεξαρτήτως του προσδόκιμου ζωής.
Για περισσότερα διαβάστε εδώ