Το συστατικό που δημιούργησαν, χορηγήθηκε με ένεση σε ποντίκια και τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους έδειξαν ενεργοποίηση του μεταβολισμού τους και βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης και του ύπνου.
Το συστατικό αυτό ουσιαστικά επηρέασε τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στους μυς, γνωστής ως REV-ERB.
Στόχος των επιστημόνων είναι κάποια στιγμή στο μέλλον να δημιουργήσουν ένα χάπι που θα μας προσφέρει τα οφέλη της άσκησης, χωρίς να χρειαστεί να σηκωθούμε από τη θέση μας. Αυτό θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντικό για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, όταν το συστατικό χορηγήθηκε σε παχύσαρκα ποντίκια, τα βοήθησε να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Τα συγκεκριμένα ποντίκια άρχισαν επίσης να χρησιμοποιούν πιο πολύ οξυγόνο μέσα στην ημέρα και δαπανούσαν 5% περισσότερη ενέργεια, παρ’ όλο που δεν αύξησαν τις μετακινήσεις τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα ποντίκια. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, βελτιώθηκε ο μεταβολισμός τους.
Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τους συναδέλφους τους από το Ινστιτούτο Pasteur στη Γαλλία, καθώς και με άλλα Ιδρύματα, προκειμένου να ανακαλύψουν τι κάνει το συγκεκριμένο συστατικό στο εσωτερικό των μυών, στους οποίους παρέχει την «αόρατη» άσκηση.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το συστατικό αυξάνει τη δραστικότητα της πρωτεΐνης REV-ERB, αλλά δεν ήξεραν με ποιο τρόπο επιδρούσε στους μυς. Έτσι, ανέπτυξαν ένα γένος ποντικιών που δεν είχαν μεγάλη ποσότητα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στα κύτταρα των μυών τους, τα οποία μάλιστα χαρακτήρισαν ως «αντιαθλητικά». Ως αποτέλεσμα, η αντοχή των ποντικιών ελαττώθηκε, με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε οξυγόνο να είναι κατά 60% χαμηλότερη από το φυσιολογικό.
Όταν, όμως, σε άλλο σημείο του πειράματος, οι επιστήμονες προσέθεσαν το συστατικό, τα κύτταρα άρχισαν να παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη REV-ERB και ακολούθως μεγάλη ποσότητα νέων μιτοχονδρίων (των κυτταρικών κατασκευών που βοηθούν να παραχθεί ενέργεια ενώ καταναλώνει οξυγόνο, στους μυς), ενδυναμώνοντας παράλληλα τα ήδη υπάρχοντα.
«Το συστατικό αυτό λειτουργεί σαν άσκηση μιμητικής», εξηγεί ο συμπράττων συγγραφέας της έρευνας και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακολογίας και Επιστήμης της Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του St Louis, Thomas Burris και προσθέτει: «Μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον ένα τέτοιο φάρμακο να επιτρέψει σε ανθρώπους που δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να γυμναστούν, να απολαύσουν τα οφέλη της άσκησης στην υγεία».