Αγαπητό Vita,
Διάβασα σε συσκευασία αυγών ορτυκιών ότι έχουν λιγότερη χοληστερίνη από της κότας. Δεδομένου ότι η μητέρα μου έχει χοληστερίνη θα ήθελα να ξέρω εάν αυτό αληθεύει.Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Ε.Σ.
Είναι αλήθεια ότι τα αυγά από ορτύκια έχουν λιγότερη χοληστερόλη από τα αυγά κότας, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αυγά των ορτυκιών είναι πολύ μικρότερα από αυτά της κότας (5 προς 1). Στην ίδια ποσότητα (στα 100 γρ.) τα αυγά ορτυκιών έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα χοληστερόλης από τα αυγά κότας. Αυτό φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, όπου παρατίθεται η σύγκριση των θρεπτικών συστατικών των αυγών ανά 100 γραμμάρια:
ΕΙΔΟΣ ΑΥΓΟΥ |
Ορτύκι |
Κότα |
ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
158 |
147 |
ΟΛΙΚΟ ΛΙΠΟΣ |
11.1g |
9.9g |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΛΙΠΟΣ |
3.6g |
3.1g |
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ |
844 mg |
423 mg |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
0.4 g |
0.8 g |
ΠΡΩΤΕΪΝΗ |
13.1 g |
12.6 g |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α |
543 IU |
487 IU |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
64 mg |
53 mg |
ΣΙΔΗΡΟ |
3.6 mg |
1.8 mg |
ΝΑΤΡΙΟ |
141 mg |
140 mg |
Γενικότερα πάντως, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών.