Τα δόντια μας φαίνεται να είναι το τελευταίο θύμα της γνωστής δισφαινόλης Α (ΒΡΑ). Σύμφωνα με εργασία, που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Ariane Berdal από το Université Paris-Diderot και τη Sylvie Babajko, διευθύντρια ερευνών στο Inserm unit 872 «Centre des Cordeliers», η χορήγηση χαμηλών δόσεων ΒΡΑ μπορεί να καταστρέψει τα δόντια σε πειραματόζωα.
Μάλιστα, αναλύοντας τις βλάβες που παρουσιάστηκαν, οι ειδικοί εντόπισαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα σε αυτές και ένα πρόβλημα που επηρεάζει το σμάλτο των δοντιών στο 18% περίπου των παιδιών ηλικίας 6 έως 8 χρονών, την Υπενασβεστίωση Γομφίων και Τομέων που επηρεάζει συνήθως κάποιον γομφίο και κάποιο μόνιμο μπροστινό δόντι. Τα δόντια των παιδιών, που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο και αυξημένες πιθανότητες να χρειαστούν σφραγίσματα. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η περίοδος κατά την οποία τα συγκεκριμένα δόντια σχηματίζονται (τα πρώτα χρόνια της ζωής) αντιστοιχεί στην περίοδο που οι άνθρωποι παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη δισφαινόλη Α.
Σύμφωνα με τη Sylvie Babajko, «καθώς η ΒΡΑ έχει τον ίδιο μηχανισμό δράσης σε αρουραίους και ανθρώπους, θα μπορούσε να είναι αιτία της υπενασβεστίωσης. Γι’ αυτό και τα δόντια θα μπορούσαν να αποτελέσουν δείκτες πρόωρης έκθεσης σε ενδοκρινικούς διαταράκτες -που ενεργούν με τον ίδιο τρόπο με τη BPA- και έτσι να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρών παθολογικών καταστάσεων».
Σημαντικές ποσότητες δισφαινόλης Α έχουν βρεθεί, επίσης, στο αίμα, τα ούρα, το αμνιακό υγρό και τον πλακούντα του ανθρώπου και μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ένωση έχει αρνητικές συνέπειες στην αναπαραγωγή, την ανάπτυξη και το μεταβολισμό των πειραματοζώων, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι την ίδια επίδραση έχουν και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δόντια, το τελευταίο «θύμα» της δισφαινόλης Α
Τα δόντια μας είναι το τελευταίο θύμα της δισφαινόλης Α. Σύμφωνα με εργασία, η χορήγηση χαμηλών δόσεων ΒΡΑ μπορεί να καταστρέψει τα δόντια σε πειραματόζωα.