Μετά τα κεφτεδάκια του IKEA, DNA αλόγου ανιχνεύτηκε και σε άλλα προϊόντα που διατίθενται στην ελληνική αγορά για τα οποία ο ΕΦΕΤ έχει ζητήσει την άμεση ανάκληση και απόσυρσή τους. Σημειώνεται ότι η ανάκληση / απόσυρση αναφέρεται στις συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντων και μόνο.
Τα θετικά σε DNA αλόγου δείγματα, με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ υποβάλλονται και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone). Ήδη εκδόθηκαν τα πρώτα οκτώ αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους που ήταν αρνητικά.
Η ουσία φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone) αποτελεί κτηνιατρικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία αλόγων, τα οποία δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (για παράδειγμα χορηγείται σε άλογα αγώνων και άλογα που προορίζονται ως κατοικίδια ζώα). Επομένως, η παρουσία της φαινυλοβουταζόνης δεν επιτρέπεται στην διατροφική αλυσίδα και δεν πρέπει να βρίσκεται στα τρόφιμα.
Σύμφωνα ωστόσο με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, το κρέας που περιέχει την ουσία αυτή «παρουσιάζει μηδαμινό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων». Στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του βρετανικού υπουργείου αναφέρεται ότι ένας άνθρωπος θα έπρεπε να καταναλώνει 500 με 600 μπιφτέκια την ημέρα, που να έχουν παρασκευαστεί 100% από κρέας αλόγου, για να πλησιάσει στο όριο της ημερήσιας επιτρεπόμενης για τον άνθρωπο δοσολογίας.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τα προϊόντα στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου είναι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ τα παρακάτω:
– Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 12/2/20/14, χαρτοκιβώτια των 4kg
– Κατεψυγμένες κοτομπουκίτσες 25g, ημ/νία λήξης 7/1/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg
– Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130g, ημ/νία λήξης 13/2/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg
– Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 16/1/2014, χαρτοκιβώτια των 4 kg
– Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130 g, ημ/νία λήξης 7/12/2013, χαρτοκιβώτια των 3 kg, που παράγονται από την εταιρεία “T&T Foods Α.Ε.” για την επιχείρηση «Χούτος Catering A.E.».
– Προψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια “IFANTIS” σε συσκευασία 10 τεμαχίων με καθαρό βάρος 800g και ημ/νία λήξης 15/11/2013 που παρασκευάζονται από την εταιρεία “ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε.”
-Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης με εμπορική ονομασία «NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ λουκάνικα τ. Φρανκφούρτης», 280 g, ημ/νία λήξης 5/5/2013,
-Παριζάκι με εμπορική ονομασία «ΝΙΚΑS ΜΟΣΧΑΡΙ παριζάκι», 300 g, ημ/νία λήξης 6/6/2013 που παρασκευάζονται από την εταιρεία “Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.”
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το νοθευμένο με κρέας αλόγου βοδινό κρέας
Πώς ανακαλύφθηκε η νοθεία; Στις 15 Ιανουαρίου 2013, οι Αρχές της Ιρλανδίας εξέδωσαν δελτίο τύπου αναφέροντας ότι οι εργαστηριακές αναλύσεις σε ορισμένα προϊόντα και παρασκευάσματα με βάση το κρέας, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και μπιφτέκια από βοδινό κρέας, έδειξαν ότι αυτά περιείχαν DNA αλόγου. Σύμφωνα με τα στοιχεία επρόκειτο για προϊόντα με βάση το κρέας που είχαν διακινηθεί σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο από τις αλυσίδες λιανικής Tesco, Lidl, Aldi, Dunnes Stores και Iceland.
Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μας αν φάμε προϊόντα με κρέας άλόγου; Η παρουσία κρέατος αλόγου σε προϊόντα κρέατος τα οποία δεν επισημαίνονται ως τέτοια, αποτελεί δόλια πρακτική (νοθεία) στην εμπορία τροφίμων μεν, αλλά δεν απειλεί την ασφάλεια των προϊόντων σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ. Επίσης η εκτίμηση της επικινδυνότητας που διενήργησαν οι επίσημες αρχές της Ιρλανδίας και η οποία βασίστηκε σε έγκυρα, επιστημονικά δεδομένα, αξιολόγησε τους δυνητικούς παράγοντες κινδύνου που αφορούν στα συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. μπιφτέκια), και κατέληξε στο ότι δεν αναμένεται κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Όσον αφορά δε στα κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων, όλα τα προϊόντα τα οποία διαπιστώνονται θετικά ως προς την παρουσία DNA αλόγου ελέγχονται παράλληλα και ως προς την παρουσία φαινυλοβουταζόνης.
Για ποιο λόγο ελέγχεται η παρουσία της ουσίας φαινυλοβουταζόνη; Η φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone) αποτελεί κτηνιατρικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία αλόγων, τα οποία δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (π.χ. σε άλογα αγώνων και σε κατοικίδια άλογα). Η χρήση της στη διατροφική αλυσίδα δεν επιτρέπεται επειδή θεωρείται τοξική για τον μυελό των οστών, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί το αν έχει ή όχι καρκινογόνο δράση. Με βάση την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα, προκύπτει ότι η φαινυλοβουταζόνη σπανίως εντοπίζεται στο κρέας αλόγου και επομένως η πιθανότητα να έχουμε εκτεθεί ως καταναλωτές σε αυτή είναι χαμηλή. Επιπρόσθετα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχουν εξουσιοδοτηθεί να παράσχουν έως τις 15 Απριλίου 2013 κοινή επιστημονική γνωμοδότηση για το θέμα.
Ποια είναι η χρησιμοποιούμενη εργαστηριακή μέθοδος για τα δείγματα τροφίμων; Η χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την παρουσία κρέατος αλόγου στα δείγματα τροφίμων είναι μέσω της ανίχνευσης DNA αλόγου με τη μέθοδο Real Time-PCR (Real-Time Polymerase Chain). Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ από τα μέχρι σήμερα εργαστηριακά αποτελέσματα, 21 δείγματα τροφίμων βρέθηκαν θετικά ως προς την παρουσία DNA αλόγου. Πρόκειται για τα προϊόντα που αναφέρονται παραπάνω.
Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσία κρέατος αλόγου σε τρόφιμα με βοδινό κρέας θα βρείτε στον ιστότοπο του ΕΦΕΤ.
Κρέας αλόγου σε γνωστά προϊόντα της ελληνικής αγοράς
Στην ανάκληση προϊόντων νοθευμένων με κρέας αλόγου προβαίνει ο ΕΦΕΤ.