Ένα μωρό δυόμισι χρονών που γεννήθηκε στο Μισισιπή των ΗΠΑ αποτελεί την πρώτη ιατρική περίπτωση «λειτουργικής θεραπείας» από τον ιό HIV, σύμφωνα με ανακοίνωση των γιατρών από το Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι συνήθως οι γυναίκες που είναι φορείς του ιού HIV λαμβάνουν αντιική θεραπεία που σχεδόν εξαλείφει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο μωρό. Όταν όμως η μητέρα δεν γνωρίζει ότι είναι φορέας ή δεν είναι δυνατό να της χορηγηθεί θεραπεία για άλλους λόγους, τότε το μωρό λαμβάνει προφυλακτική αγωγή ως νεογέννητο σε αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που αποκαλύπτουν αν είναι ή όχι φορέας του ιού HIV. Τα αποτελέσματα λαμβάνονται μετά από 4-6 εβδομάδες.
Το συγκεκριμένο μωρό όμως, είχε την τύχη τα αποτελέσματα των εξετάσεών του να είναι διαθέσιμα την πρώτη μέρα της ζωής του. Ως εκ τούτου ακολούθησε άμεσα αντιική αγωγή για να μειωθεί το φορτίο του ιού HIVστον οργανισμό του. Πράγματι, μετά από 29 μέρες δεν ήταν δυνατό να ανιχνευτούν ίχνη του ιού HIV στο αίμα του μωρού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μωρά κατά κανόνα λαμβάνουν αγωγή δια βίου, ωστόσο το συγκεκριμένο μωρό μετά από 18 μήνες θεραπείας σταμάτησε τη λήψη της και σήμερα σε ηλικία δυόμισι ετών εξακολουθεί να μην έχει ανιχνεύσιμα ίχνη του ιού HIV στο αίμα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή αποτελεί την πρώτη πλήρως καταγεγραμμένη λειτουργική θεραπεία του ιού HIV, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποτροπή παρά του ότι δεν χορηγείται θεραπεία.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η τόσο έγκαιρη χορήγηση αντιικής θεραπείας δεν δίνει χρόνο στο ιό να δημιουργήσει «αποθέματα» στον οργανισμό. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι είναι ακόμη νωρίς για να αποφανθούν για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μακροπρόθεσμα.
Η πρώτη «λειτουργική θεραπεία» μωρού με HIV
Ένα μωρό δυόμισι χρονών που γεννήθηκε στο Μισισιπή των ΗΠΑ αποτελεί την πρώτη ιατρική περίπτωση «λειτουργικής θεραπείας» από τον ιό HIV.