Γιατί κάποιοι κρυολογούν συνεχώς και με το παραμικρό, ενώ άλλους δεν τους «πιάνει» τίποτα; Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ υποστηρίζει ότι εν μέρει το μυστήριο μπορεί να εξηγηθεί με βάση το μήκος των τελομερών.
Τα τελομερή επενδύουν και προστατεύουν από τη φθορά τις άκρες των χρωματοσωμάτων. Συχνά παρομοιάζονται με τα πλαστικά προστατευτικά που έχουν τα κορδόνια των παπουτσιών.
Οι έρευνες έχουν συσχετίσει το μήκος τους -το οποίο μικραίνει με την ηλικία- με τον κίνδυνο λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, ακόμη και νεοπλασιών.
Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το μήκος των τελομερών και τη σημασία του στους νέους. Για να διερευνήσουν αυτόν τον συσχετισμό, οι ειδικοί εξέθεσαν 152 υγιείς ενηλίκους 18-55 ετών σε ιούς του κοινού κρυολογήματος. Παράλληλα, υπολόγισαν το μήκος των τελομερών τους στα T-λεμφοκύτταρα, που αποτελούν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μέσα σε πέντε ημέρες είχε κρυολογήσει το 22% των εθελοντών. Οι πιθανότητες κρυώματος ήταν υψηλότερες σε όσους είχαν πιο κοντά τελομερή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ανάμεσα στο 1/3 εκείνων με τα πιο κοντά τελομερή αρρώστησε το 26%, συγκριτικά με το 13% εκείνων με τα πιο μακριά τελομερή.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έρευνα, αν και προς το παρόν τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή για την αποφυγή του κοινού κρυολογήματος.
Φταίνε τα τελομερή για τα συχνά κρυολογήματα;
Γιατί κάποιοι κρυολογούν συνεχώς και με το παραμικρό, ενώ άλλους δεν τους «πιάνει» τίποτα; Σύμφωνα με έρευνα, το μυστήριο μπορεί να εξηγηθεί με βάση το μήκος των τελομερών.