Η σημερινή hi tech επικοινωνία με sms και e-mail φαίνεται ότι δεν έχει την ίδια επίδραση στη διάθεσή μας με την πιο παραδοσιακή τηλεφωνική συνομιλία όπου ακούμε τη φωνή του συνομιλητή μας, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.
Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα κοριτσιών και παρακολούθησαν τις αυξομειώσεις της ορμόνης ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης, οι οποίες συσχετίζονται με την συναισθηματική διάθεση, σε δυο περιπτώσεις. Όταν τα κορίτσια συνομιλούσαν στο τηλέφωνο με τη μητέρα τους μετά από ένα στρεσογόνο περιστατικό (π.χ., ένα διαγώνισμα) και όταν της έστελναν sms για το ίδιο ζήτημα.
Οι ειδικοί παρακολούθησαν τις ορμονικές διακυμάνσεις 68 κοριτσιών 8-12 ετών και διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που άκουγαν τη φωνή της μητέρας τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης η οποία σχετίζεται με το στρες και υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης η οποία θεωρείται η ορμόνη της αγάπης. Συγκριτικά τα κορίτσια που έστειλαν και έλαβαν sms είχαν παρόμοιες ορμονικές διακυμάνσεις με εκείνα που δεν είχαν επικοινωνήσει με την μητέρα τους.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolution and Human Behavior.
Τα sms δεν υποκαθιστούν την κουβέντα
Η σημερινή hi tech επικοινωνία με sms και e-mail φαίνεται ότι δεν έχει την ίδια επίδραση στη διάθεσή μας με την πιο παραδοσιακή τηλεφωνική συνομιλία.