Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση καυτών γευμάτων σε σκεύη μελαμίνης μπορεί να βλάψει την υγεία των καταναλωτών. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κάοσουνγκ της Ταϊβάν διαπίστωσαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ποσότητα της μελαμίνης που διαχέεται από τα σκεύη μελαμίνης στο τρόφιμο που περιέχουν. Επισημαίνουν δε ότι προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τη χρόνια έκθεση σε μικρές δόσεις μελαμίνης με τον αυξημένο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους.
Στη διάρκεια της έρευνας οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα μελαμίνης στα ούρα δύο ομάδων συμμετεχόντων σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Στην πρώτη είχαν καταναλώσει σούπα από ένα κεραμικό μπολ και στη δεύτερη από ένα μπολ μελαμίνης. Διαπίστωσαν ότι τα ολικά επίπεδα μελαμίνης στα ούρα ήταν 8,35 μικρογραμμάρια δώδεκα ώρες μετά την κατανάλωση της σούπας σε σκεύος μελαμίνης, ενώ ήταν 1,3 μικρογραμμάρια δώδεκα ώρες μετά την κατανάλωση σούπας σε κεραμικό σκεύος.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το πείραμα έγινε με σκεύη συγκεκριμένης μάρκας, οπότε τα συμπεράσματα δεν μπορούν να γενικευτούν. Παρ’ όλα αυτά, συστήνουν να μη σερβίρουμε σε σκεύη μελαμίνης πολύ καυτά φαγητά.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».
Όχι καυτά σε σκεύη μελαμίνης
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση καυτών γευμάτων σε σκεύη μελαμίνης μπορεί να βλάψει την υγεία των καταναλωτών.