Η χορήγηση με διαλείμματα ορισμένων αντικαρκινικών θεραπειών μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους και να αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών. Η σχετική έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια με μελάνωμα και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης μελέτησε με ποιο τρόπο τα κύτταρα του μελανώματος αποκτούν αντίσταση στο φάρμακο βεμουραφενίβη. Παρατήρησαν ότι τα καρκινικά κύτταρα γίνονταν ανθεκτικά στο φάρμακο, αλλά από την άλλη μεριά λόγω της αλλαγής της χημικής τους δομής αποκτούσαν εξάρτηση από αυτό, και τους ήταν απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό τους. Επομένως με τη διακοπή της αγωγής οι όγκοι που δεν τρέφονταν πλέον με την φαρμακευτική ουσία, συρρικνώνονταν.
Η σημαντική διαπίστωση των ερευνητών ανοίγει το δρόμο σε ένα διαφορετικό σχήμα χορήγησης των φαρμάκων όπου αντί της καθημερινής τους λήψης, θα γίνεται ένα διάλειμμα π.χ., δυο εβδομάδων ανά τέσσερις εβδομάδες (αυτό το μοτίβο εφαρμόστηκε στα ποντίκια). Ωστόσο, το κατά πόσο αυτός ο τρόπος χορήγησης θα είναι αποτελεσματικός και στους ανθρώπους παραμένει αβέβαιο και είναι απαραίτητο να διερευνηθεί.
Οι φαρμακευτικές «διακοπές» βελτιώνουν τη θεραπεία
Η χορήγηση με διαλείμματα ορισμένων αντικαρκινικών θεραπειών μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους και το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών.