Γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και πικάντικο. Οι γευστικοί μας κάλυκες έχουν την ιδιότητα να αναγνωρίζουν αυτές τις αποχρώσεις των γεύσεων. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουν όλοι την ίδια ικανότητα αναγνώρισης.
Πρόσφατη έρευνα σε 94 παιδιά φυσιολογικού βάρους και σε 99 παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας 6-18 ετών, έδειξε ότι υπήρχαν διαφορές όσον αφορά την αντίληψη των γεύσεων.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τα παιδιά σε γευστικά τεστ αναγνώρισης των πέντε γεύσεων. Τα παιδιά δοκίμαζαν τις γεύσεις σε τέσσερις διαφορετικές διαβαθμίσεις. Η αναγνώριση και των πέντε γεύσεων σε όλες τους τις διαβαθμίσεις αξιολογούνταν με άριστα το 20.
Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα κορίτσια και τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν καλύτερα στην αναγνώριση των γεύσεων. Συνολικά τα παιδιά διέκριναν καλύτερα ανάμεσα στο γλυκό και το αρμυρό, αλλά δυσκολεύονταν να ξεχωρίσουν το αρμυρό από το ξινό και το αρμυρό από το πικάντικο.
Τα δε παχουλά παιδιά είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές γεύσεις. Κατά μέσο όρο η βαθμολογία τους στην κλίμακα του 20 έφτανε το 12,6. Συγκριτικά, η βαθμολογία των παιδιών φυσιολογικού βάρους ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 14.
Προηγούμενες έρευνες υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία στην αναγνώριση των γεύσεων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνουμε, καθώς απαιτείται λιγότερο για να «καταλάβουμε» τη γεύση του.
Το πάχος επηρεάζει τη γεύση;
Η ευαισθησία μας στην αναγνώριση των γεύσεων μπορεί να καθορίσει τα κιλά μας.